Yavru Kedilerde Vitamin Kullanımı

Yavru kedilerde vitamin kullanımı, başta bağışıklık sistemleri olmak üzere vücut genel sağlığını güçlendirmek ve hastalıklara karşı etkili koruma sağlamak açısından önemli bir konudur. Yavru kedilerde vitamin eksikliği sadece sokak kedilerinde değil, ev ortamında büyüyen kedilerde de sıklıkla rastlanan bir durumdur. Yaşamımızı paylaştığımız tüylü dostlarımızın kaliteli ve sağlıklı bir hayat sürmesi adına zaman zaman vitamin takviyelerinde bulunmamız gerekebilir.

Yavru Kedilere Yararlı Vitamin Takviyeleri

Kedi sahipleri kuru ve yaş mama ile besledikleri evcil dostlarına vitamin takviyesi yapmak adına yavru kediye vitamin verilir mi, diye merak eder. Yavru kedilere vitamin takviyesi onların bağışıklık sistemleri ve vücut gelişimleri açısından oldukça yararlıdır. Fakat, kedilere vitamin takviyesi yapmak, rastgele kendi tercihinize kalmış bir konu değildir. Kedinizin; boyu, cinsi, yaşı, cinsiyeti ve kilosu gibi bazı kriterlere göre alması gereken vitamin takviyesi farklılık gösterebilir. Bu yüzden kedilerine vitamin takviyesi yapmak isteyen ve kedilere vitamin olarak ne verilir, diye merak eden kedi sahiplerine öncelikle bir veteriner hekime danışmalarını, veteriner hekim eşliğinde uygulanan kan testlerinde ortaya çıkan vitamin değerlerine göre bir tercihte bulunmalarını önermekteyiz. 

Yavru kedilerin vücut gelişimlerini olumlu yönde etkilemek için takviyede bulunabileceğiniz başlıca vitaminler şunlardır:

  • A Vitamini: Kedilerin tüy sağlığını korumak için önemli bir vitamin grubudur.
  • B1, B2, B6 ve B12 Vitaminleri: Kedilerin bağışıklık, sinir ve sindirim sistemlerinin gelişmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kusma ve kabızlık gibi semptomların ortadan kalkmasını sağlar.
  • D Vitamini: Kedilerin yavruluk döneminde kas ve kemik gelişimlerine yardımcı olur.
  • C Vitamini: Kedilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirerek, hastalıklara karşı etkili koruma sağlar.
  • E Vitamini: Doğal antioksidan özelliği sayesinde yaşlanmayı geciktirerek, yaşlanmaya bağlı oluşan rahatsızlıkları erteler.

Yavru Kedilerde Vitamin Eksikliği ve Belirtileri

Yavru kedilerde görülen vitamin eksikliği, genel olarak yanlış mama seçiminden kaynaklanır. Kediniz için seçtiğiniz bazı mamalarda, yeterli vitamin ve mineraller bulunmadığı için bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına ve vitamin takviyesi yapılmadığı sürece birbirinden farklı hastalıklara zemin hazırlayabilir. Peki, kedilerde vitamin eksikliği nasıl anlaşılır? Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri, kanda eksik bulunan vitaminin türüne göre değişiklik gösterir. Fakat kedilerde oluşan vitamin eksikliğinde ortak görülen bazı belirtileri şöyle açıklayabiliriz:

  • Sağlıksız ve cansız tüyler
  • Gece körlüğü
  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık
  • Kusma
  • Kas sisteminde problemler
  • Hareketsizlik ve halsizlik

Yavru kedinizde bu belirtilerden bir veya birkaçı mevcutsa kedinizi mutlaka bir veteriner kontrolüne götürmeniz gerekir. Veteriner hekim eşliğinde uygulanan kan testleri sonucunda kedinizin kanında eksik olan vitamin değerleri ortaya çıkar. Böylece kediniz için gerekli olan vitamin takviye tedavisine başlayabilir, kedinizi eski sağlığına kavuşturabilirsiniz.

Yavru Kedilere Vitamin Nasıl Verilir?

Yavru kedinize vermek istediğiniz vitaminin kullanım formu önemlidir. Suda çözülmesi gereken tablet vitaminler, kedilerin suyuna eklenip o şekilde tüketmesi beklenir. Fakat vitamin tabletini ezip, en sevdiği mamanın içine karıştırmak da kedi sahiplerinin denediği yöntemlerin arasında yer alır.

Yavru kedinize vermeniz gereken vitamin macun formunda ise, vücudunu yaladığı bölümlerden birine uygun bir dozda sürerek yalamasını sağlayabilirsiniz. Kedinize macun veya tablet formunda vitamin takviyesi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise yeterli dozda uygulamanızdır. Aksi takdirde aşırı dozda vitamin takviyesi, kedinizde bazı yan etkilerin görünmesine neden olabilir.

Peki, yavru kedilere vitamin ne sıklıkla verilir? Yavru kedilerde 12 haftalık sürece kadar uygulanan vitamin takviyeleri günde 4 defa, 6 aylık gelişim evresine kadar uygulanan vitamin takviyeleri ise günde 3 defa düzenli periyotlarla verilmesi gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.