Kedilerin Hapşırma Sebepleri

Kedilerin hapşırma nedenleri birçok kedi sahibinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Kediler burunlarında ve solunum yollarında gelişen durumlara karşı anlık hapşırma refleksinde bulunabilirler. Gün içinde birkaç defa hapşıran kedilerde durum normal olarak değerlendirilse de normalin üstünde hapşıran kedilerin mutlaka sahipleri tarafından kontrol edilmesi önerilir.

Kimyasal Ürünler ve Parfümler

Kediler yapıları gereği kimyasal ürün içeren malzemelerin kokularından rahatsız olurlar. Evinizde kullandığınız temizlik malzemesi, parfümler, oda kokuları ve deodorantlar tüylü dostunuzun sinüslerinde iltihaplanmaya neden olabilir.

Polen Alerjileri

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de bahar alerjisi tanısı konulabilir. Bahar ayının gelmesi ile birlikte dışarıda artan polenler, sevimli dostunuzun burnuna ve gözlerine yapışıp kalabilir. Burun ve gözlerine giren polenler, kedilerde alerjik hapşırma ve göz sulanması belirtileri gösterebilir. 

Sigara Dumanı

İnsanlarda olduğu gibi, sigara içilen ortamda bulunan kediler birer pasif içici olarak nitelendirilebilir. Pasif içici kediler bulundukları ortamda maruz kaldıkları sigara dumanından dolayı zaman içinde akciğer hastalıklarına yakalanabilirler.

Toz ve Küf

Tozlu ve küflü ortamlar kedilerin burun mukozasına yapışan toz ve küften dolayı hapşırmaya sebep olabilir. Burnu oldukça hassas olan sevimli dostunuzun mutluluk ve sağlığı için yaşam alanınızı sürekli olarak hijyenik tutmanız gerekir.

Kedilerde Hapşırmaya Neden Olan Enfeksiyonlar

Kedilerde hapşırma genel olarak viral enfeksiyon kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Kediler neden çok hapşırır, diye merak eden kedi sahipleri için hapşırmaya kaynaklık eden yaygın viral enfeksiyonları sıralayabiliriz:

  • FIP Virüsü: FIP virüsü kedilerde koronavirüs olarak yaygınlık gösteren viral bir enfeksiyon türüdür. Belirtileri arasında sürekli hapşırma da yer almaktadır. Soğuk algınlığına benzer seyreden FIP virüsü ölümcül bir tehlike barındırdığı için, sürekli hapşıran kedinizi mutlaka bir veteriner hekime götürmeniz gerekir.
  • Herpes Virüsü: Başka kedilerin uçuklarından geçen bu enfeksiyon türü kedilerde yaygın olarak görülmektedir. Belirtileri arasında hapşırmanın da yer aldığı Herpes virüsü kedilerden insana bulaşmaz.
  • FIV Virüsü: Feline İmmunodeficiency Virus orijinal adı olan FIV virüsü, kedi AIDS virüsü olarak da bilinmektedir. Başka kedilerden salya yolu ile bulaşan bu virüsün insana bulaşma riski bulunmamaktadır.
  • Kalisivirüs: Ağız ülseri olan kalisivirüs, kedilerde yaygın olarak görülen bir enfeksiyon türüdür. Solunum yollarını ciddi derecede etki altına alabilen Kalisivirüs, ilerleyen evrelerde zatürreye sebep olabilir.
  • Diş Eti Enfeksiyonu: Kedilerin diş etlerindeki apseler zaman içinde diş eti enfeksiyonlarına dönüşebilir. Diş eti enfeksiyonuna bağlı olarak sinüs kanallarında bakteri oluşumu kedilerin kronik olarak hapşırmalarına sebep olabilir.

Kedilerde Hapşırmayla Birlikte Ortaya Çıkan Semptomlar

Kedinizde ortaya çıkan hapşırmanın enfeksiyon kaynaklı olup olmadığını anlamanız için, hapşırmayla birlikte ortaya çıkardığı diğer semptomları takip edebilmeniz önemlidir. Kedilerde hapşırmayla birlikte ortaya çıkan diğer semptomlar ise şunlardır:

  • Göz akıntısı
  • Burun akıntısı
  • Ateş
  • Kilo kaybı ve iştahsızlık
  • Öksürme ve göğüste hırıltı
  • Nefes almakta zorlanma
  • Tüy dökülmesi
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Salya

Sayılan semptomlar kedinizde hapşırmayla birlikte ortaya çıkıyorsa, hapşırmanın sebebi mutlaka bir viral enfeksiyondur. Özellikle kedilerde hapşırma ve göz akıntısı birlikte gerçekleşen en yaygın viral enfeksiyon belirtileri arasında yer almaktadır.

Kedim Sürekli Hapşırıyor Ne Yapmalıyım?

Kedim çok hapşırıyor ve ne yapmalıyım, diye merak eden kedi sahipleri için hafif seyreden semptomlar halinde kedilerini mutlaka birkaç saat gözlemlemeleri tavsiye edilir. Fakat kedinizin hapşırması hala devam ediyorsa ve diğer semptomlar ağırlık göstermeye başladıysa mutlaka vakit kaybetmeden bir veteriner hekime tüylü dostunuzu emanet etmenizi öneririz. Aksi takdirde bazı enfeksiyonlar tedavi edilmediği sürece ölümcül tehlikeler doğurabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.