Kedilerde Böbrek Taşı

Kedi ebeveynleri özellikle erkek kedilerde böbrek taşı oluşumu ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Kedilerde üriner sistem hastalıkları grubunda yer alan böbrek taşı, nefrolit olarak adlandırılır. Oldukça kompleks bir yapıya sahip olan kedi sağlığı için bir tehdit potansiyeli bulunan böbrek taşı, boyutuna bağlı olarak tedavi sürecini şekillendirebilir.
Kedilerde böbrek taşının nedenleri, belirtileri ve tedavisiyle ilgili merak edilen birtakım bilgiler şöyle aktarılabilir.
Kedilerde Böbrek Taşı Neden Olur?
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de böbreklerin vücut sağlığını devam ettiren hayati fonksiyonları bulunur. Böbreklerin fonksiyonları; toksin maddeleri filtreleyerek kana geçişini zorlaştırmak, hormon-kan seviyesini normalize etmek, atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamak şeklinde sıralanabilir. Bu fonksiyonlardan birini yerine getirmemeye başlayan böbrekler, kedilerde alt üriner sistem hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlar.
Kalsiyum oksalat minerallerden oluşan böbrek taşı, kedilerin alt ve üst idrar yollarında doğal halde oluşur. Peki, kedilerde böbrek sorunu neden olur? kedilerin alt ve üst idrar yollarında oluşan mineraller, belirli bir boyutu geçince kristal oluşumu başlar. Kristaller ise zaman içinde taşa dönüşür. Kedilerde böbrek taşı oluşum süreci bu şekilde gerçekleşir.
Kedilerde Böbrek Taşı Belirtileri
Kedilerde ortaya çıkan böbrek taşı, sahipleri tarafından geç fark edilebilir. Özellikle taş küçük boyuttaysa, birçok kedi ebeveyni kedisinin böbreğinde taş oluştuğunu fark etmeyebilir. Kedilerde böbrek taşı belirtileri şöyle sıralanabilir;
- Böbrek ağrısı
- İştahsızlık ve halsizlik
- Zayıflama
- Karın ağrısı
- Kanlı idrar
- İdrar miktarında artma veya azalma
- Kusma
Kedilerde böbrek taşının en yaygın belirtisi sık sık tuvalete çıkma ve karın ağrısıdır. Fakat kedilerin ağrısını belli etmede oldukça ketum canlılar olduğu hesaba katılacak olursa kedilerin böbrek sorunu yaşadığı, hastalığın rahatsız edici boyuta ulaştığı durumlarda fark edilir.
Bahsedilen kedilerde böbrek taşının genel belirtilerini gözlemlemeniz halinde vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekimden profesyonel destek almanız gerekir.
Kedilerde Böbrek Taşı Teşhisi
Kedilerde kalsiyum oksalat minerallerine bağlı taş oluşumu, yaş ilerledikçe artış gösterir. Özellikle erkek kedi kristalleşme, kısırlaştırma operasyonundan sonra böbrek taşı oluşum riski daha yüksek olduğunu ifade eden önemli bir kavramdır. Aynı zamanda kısırlaştırılmış, yaşlı ve kilolu kedilerin böbrek taşı hastalığına yakalanma ihtimali daha yüksektir.
Kedilerde böbrek taşının teşhis edilmesi için röntgen çekilmesi gerekir. Birçok taş bu şekilde kolayca ortaya çıkabilirken, bazı taşlar bağırsağın arkasında saklı kaldığı için görünmeyebilir. Uzman veteriner hekim taşın kedinin sağlığı üzerinde etkili olup olmadığını anlayabilmek için birtakım testlere ihtiyaç duyar. Bu testler; kan biyokimya, tam kan sayımı, kan basınç ölçümü, ultrason, idrar kültürü, radyografi ve idrar tahlilidir.
Peki, kedilerde böbrek taşı öldürür mü? Kedilerde böbrek taşının neden olduğu birçok sağlık problemi vardır. Dolayısıyla acil bir şekilde tedavi edilmesi gereken böbrek taşı hastalığı, tedavi edilmediği sürece kedilerin yaşamını tehlikeye atabilir.
Kedilerde Böbrek Taşı Tedavisi
Birçok kedi ebeveyni “kedilerde böbrek taşı nasıl düşürülür?” sorusunun yanıtını merak ediyor olabilir. Kedilerde böbrek taşının tedavisi, taşın boyutuna göre farklılık gösterir.
Kedilerde böbrek taşının tedavisinde çoğu uzman veteriner hekim, bol sıvı içeren diyet ve antibiyotik ilaç yöntemini tercih eder. Bu tedavi sürecinde kedinin böbreğinde oluşan taş küçülüyorsa eğer, tedavi başarılı sonuç veriyor demektir.
Kedilerde böbrek taşının tedavisinde antibiyotik ve sıvı diyet yöntemi bazı taşların çözülmesi için yeterli olmayabilir. Çözülmeyen böbrek taşları için cerrahi operasyon uygulanması gerekebilir. Kedilerde böbrek taşı ameliyatı birçok veteriner hekimin önceliği olmasa da bazı durumlarda gerekli bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.
Kedilerde böbrek taşının çözülmediği durumlarda ameliyat yerine alternatif bazı tekniklerde tercih edilebilir. Bypass, endoskopi ve litotripsi, ameliyat tedavisi yerine tercih edilebilen alternatif uygulamalardır. Bunun için veteriner hekimin uygun görmesi halinde kedilerde böbrek taşı tedavisi için bu yöntemler denenebilir.