Kedilerde Mama Değişimi

Kediler oldukça fazla mama çeşidi ve markası vardır. Bazen çeşitli nedenler ile bu mamalar arasında geçiş yapmak isteyebilirsiniz. Kediniz mevcut mamayı beğenmiyor veya yemiyor olabilir, ekonomik nedenlerde değişiklik yapmanız gerekebilir veya alerji gibi sağlık sorunları ortaya çıktıysa mamayı değiştirmek gerekebilir. Neden her ne olursa olsun mama değişiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlara dikkat etmediğiniz takdirde başta sindirim sistemi problemleri başta olmak üzere çeşitli problemler ile karşılaşmanız mümkündür.
Kedilerde mama değişiminde belirli kriterlere uymazsanız ve bir anda mamayı değiştirirseniz başta ishal olmak üzere çeşitli sindirim sistemi problemleri ile karşılaşırsınız. Bu problemler genellikle ciddi boyutlara ulaşmasa da vücudun fizyolojisini az veya çok bozduğu için müdahale etmek veya böyle bir problem ile hiç karşılaşmamak gerekir. Bunun içinse mama değişiminde dikkat olmanız gerekir.

Kedilerde Mama Değişimi
Mama değişimi esnasında öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken husus kademi geçiştir. Yani direk olarak farklı bir mamaya geçmek yerine bir süre eski ve yeni mamayı birlikte kullanmak en doğru ve mantıklı çözümdür. Bunu aşağıdaki şekilde uygulayabilirsiniz.
- 1.Gün: %80 eski mama ve %20 yeni mama
- 2.Gün: %70 eski mama ve %30 yeni mama
- 3.Gün: %60 eski mama ve %40 yeni mama
- 4.Gün: %50 eski mama ve %50 yeni mama
- 5.Gün: %40 eski mama ve %60 yeni mama
- 6.Gün: %20 eski mama ve %80 yeni mama
- 7.Gün: %100 yeni mama
Elinizdeki eski mama miktarına göre bu süreci 15 güne çıkarabilirsiniz. Aslında sürenin uzaması karşılaşabileceğiniz sindirim sistemi problemlerini de en aza indirmektedir.
Bu tarz bir uygulama aynı zamanda kedinin yeni mamaya alışma sürecini hızlandıracak, yeni mamayı sevmesini sağlayacaktır. Özellikle de eski mamayı çok severek tüketmiyorsa oldukça avantajlı bir süreç olacaktır.
Ne Sıklıkla Mama Değiştirmeliyim?
Aslında kedinizin mamasını çok sık değiştirmenizi önermemekteyiz. Kediniz için uygun, kaliteli ve sağlıklı bir mama seçimi yaptıktan sonra mümkün olduğunca aynı mamayı kullanmaya çalışın. Tabi ki yavruluk dönemi sonrasında veya kısırlaştırma gibi durumlardan sonra zorunlu olarak mama değiştirmek gerekir. Bu konuyu göz önünde bulundurmakta fayda vardır.
Bazen alerji başta olmak üzere çeşitli problemlerde görülebilir. Mamadan kaynaklı olarak ortaya çıkan problemlerde de mamayı zorunlu olarak değiştirmeniz gerekecektir.
Sonuçta mamayı değiştirme nedeniniz ne olursa olsun, kademeli bir değişim yapmak; başta sindirim sistemi problemleri olmak üzere, ortaya çıkabilecek olan sorunları minimuma indirecektir.