Kediler Neden Tıslar?

Kediler neden tıslar konusu aslında çok geniştir. Kediler pek çok nedenden ötürü tıslayabilir. Kedilerin dillerinin üst kısmından güçlü bir şekilde nefes vermeleri sonucunda tıslama sesi çıkar. Bu nefesin yakınında olan kişiler nefesin ne kadar güçlü çıktığını hissedebilir. Genelde kulakları geriye doğru iner ve ağız kenarlarını arkaya doğru açarlar. Tıslamanın yanında arkaya doğru gerilen bir duruş ve kabarık tüyler eşil eder.

Uyarı Tıslaması

Bu tıslama türünü genelde anne kediler yapar. Yavrusunu davetsiz bir misafirden ya da yabancı birinden korumak için tıslayabilirler. Aynı ortamda düzgün bir şekilde birbiriyle tanıştırılmamış kediler kendilerini güvence altına almak için tıslayabilirler. Bu durumda kediler birbirlerini kavga etmeden uyarmış olurlar. Kediler ev ortamında hiç tanımadığı biriyle karşılaşınca mesafeyi artırmak amacıyla bir tıslama gerçekleştirebilir. Aynı zamanda farklı bir evcil hayvan kokusu aldıklarında da bu hareketi yapabilirler.

Acı Çekme Tıslaması

Kediler acı çektikleri zaman ya da acıyan bir yerlerine dokunulduğu zaman tepki olarak tıslayabilir. Bu durumla genelde veterinerlerde karşılaşılır. Kedilerin herhangi bir yeri ağrıdığı zaman dürtülmeyi, ele alınmayı sevmezler.

Teşhis Edememe Tıslaması

Kediler neden tıslar sorusunun bir diğer cevabı olarak evdeki bir durumu teşhis edememe nedeninden dolayı tıslıyor denebilir. Örneğin evde birden fazla kedi bulunuyorsa diğeri veterinere götürüldüğü zaman evdeki kedi kendini yalnız hisseder. Diğer kedi eve geri geldiğinde evdeki kedi ona bir anda tıslayabilir. Bu durum evdeki kediyi yalnız bırakma sonucunda hem sahibini hem de diğer kediyi kıskanmasından dolayı olabilir. Aynı zamanda klinik ortamına pek çok kedi ve köpeğin kokusu salgılanır. Bu kokular da veterinere götürülen kediye bulaşabilir. Evde kalan kedi ise bu yabancı kokuyu hissettiği zaman huzursuzlanabilir. Yani kokusu değişmiş olan kedi bir yabancıymış gibi algılaya bilmektedir. Onu teşhis edememe ve tanıyamama kediye saldırganlık duygusunu yükler. Kedi kendi kokusuna dönene kadar genelde ona yaklaşmaz ve yanında bulunduğu zaman yeniden tıslamaya başlar.

Oyun Tıslaması

Kediler oyun oynarken bazı zamanlarda kendini savunmak için tıslayabilir. Bu durum genelde yavru kedilerde görülmektedir. Pek çok yavru kedi oyun oynarken bir anda zıplayıp tıslama gibi davranışlar sergiler. Bunun yanında tüylerini de kabartır. Yavru bir kedi diğer yavrularla oyun oynarken onlardan sert bir tepki gördüğü zaman bu hareketi yapar.

Tıslayan Kediye Nasıl Davranmalı?

Kediler neden tıslar konusunun bir diğer cevabı da sahibi tarafından fazla uyarılmış olması olabilmektedir. Yani kedi sahibi ile oynamaktan bir süre sonra sıkılmış olabilir. Bu durumda kediyle ilgilenmeyi kesmeli ve kendi haline bırakmalıdır. Daha sonra yeniden severken kuyruğu asabi bir şekilde yukarı çıkıyorsa kedi sahibine yaklaşmadığı sürece onunla çok ilgilenmemek gerekir. Kediler tısladığın zaman onları kendi haline bırakmak ve sinirli ruh halinden sıyrılmasını beklemek gerekmektedir. Aksi takdirde diğer bir kediye ya da sahibine saldırarak zarar verebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.