Kedimin Baş ve Yüz Bölgesinde Şişlik Var, Neden Olabilir?

Kedilerde şişlik aslında çokça görülen vakalardandır. Yüz veya baş bölgesinin herhangi bir alanında görülen bu şişliklerin farklı nedenlerle yaşanabileceği unutulmamalıdır. Travmalar, yaralanma ve enfeksiyonlar şişlik nedenleri arasında sıralanabilir. Ayrıca kedilerde şişlik nedenleri;

  • Parasetamol zehirlenmesi
  • Yılan ısırığı
  • Kriptokokkozis
  • Konjonktivit
  • Kulak kepçesinde kan birikmesi (deri altında)
  • Tümörler
  • Kanser
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Diş apsesi
  • Yüz apsesi olarak sıralanabilir.

Şimdi kedilerde baş ve yüz bölgesinde şişliğe neden olan durumları tüm detaylarıyla inceliyor olacağız.

Parasetamol Zehirlenmesi

Kedilere hiçbir şekilde parasetamol takviye edilmemelidir. Çünkü bu hapları parçalayacak olan enzimler kedilerde bulunmaz ve doğrudan zehirlenmelerine sebep olur. Nefes almada zorluk, salya akıntısı, yüz ve baş bölgesinde şişlikler ile kusma gibi durumlar bu sorunun belirtileri arasındadır. Toksik etkileri ise karaciğer hasarı olarak ortaya çıkar.

Kriptokokkozis

Kedilerin üst solunum yolu bölgesini etkileyen bu durum aslında bağışıklığı düşük olan kedilerde görülür. Aksırma, baş bölgesi lezyonları, burun akıntısı, şişlikler ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkar. Tedavide genelde cerrahi müdahaleye başvurulur.

Ülser

İltihaplı bir lezyon olan kemirgen ülseri, kedilerde üst dudak bölgesini ciddi anlamda etkiler. Gıdalara ve böcek ısırıklarına karşı ortaya çıktığı düşünülen kemirgen ülserinde kediye özel bir tedavi uygulanmaktadır. Steroitlerle beraber parazit tedavisi, ülseri ortadan kaldırabilir.

Yılan Isırığı

Kedilerde yüz ve baş bölgesi şişliklerine neden olan yılan ısırığı aslında ölümcül sonuçları beraberinde getirebilir. Zehirli bir yılan ısırığında kediniz ne yazık ki kısa sürede hayatını kaybedecektir. Zehirsiz ısırıklarda ise etkilenen bölgede aşırı şişlik gözlemlenebilir. Bu süreçte antivenom tedavisi uygulanarak yara temizlenir ve antibiyotik tedavisiyle başarılı sonuçlar alınabilir.

Kulak Hematomu

Kulak içinde kan toplanması anlamına gelen kulak hematomu, etkilediği bölgede şişliğe neden olmaktadır. Ayrıca travma sonucunda oluşabilen bu durum sonucunda hızlı bir tedavi uygulanmalıdır. Baloncuk şeklindeki şişlikler ilk belirtiler arasındadır. Küçük boyuttaki kan toplanması sıvıyla çekilirken, büyük vakalarda cerrahi müdahaleye başvurulabilir.

Alerjik Reaksiyonlar

Patili dostlarımızın alerjik reaksiyonlarla karşılaşması kısa sürede yüz ve baş bölgesinde şişliğe neden olabilir. Böcek sokmaları ve ısırıklar bu sorunlara davetiye çıkarırken ilk müdahalenin veteriner hekim tarafından yapılması gerekir. Ayrıca veterinere gitmeden önce sorunlu bölgeye soğuk kompres uygulamanız tavsiye edilir.

Tümör ve Kanser

Kedinizin yüz ve baş bölgesinde şişlik oluşumuna neden olan önemli durumlardan biri de kanser ve tümörlerdir. İlk semptomları açık yara, iştah kaybı, saç kaybı, sorunlu bölgede kanama olan kanserin ayrıca birçok bölgeyi etkilediği unutulmamalıdır. Tedavi, kanser türüne göre değişirken erken teşhis yapıldığında başarılı sonuçlar alınabilir.

Yüz ve Diş Apsesi

Apse sadece dişlerde değil, yüz bölgesinde de oluşmaktadır. Birçok apse aslında ısırık sonucunda oluşur. Enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan bu apseler, çıktığı bölgede şişliği beraberinde getirir. Tedavi sürecinde apse yarıldıktan sonra iç kısmı temizlenir ve antibiyotik tedavisi uygulanır.

Diş apsesinde ise dişlerin alt kısmında çok sayıda içi iltihap dolu keseler oluşmaktadır. Bu keseler kapalı veya açık olabilir. Diş kırılmaları, FORL lezyonu ya da travmalar diş apsesine neden olurken bu durum sıcak, sert ya da yuvarlak yumruları da ortaya çıkarabilir. Haliyle kedinizin yüz ve baş bölgesinde şişlik gözlemlenecektir. Tedavi aşamasında kediniz için antibiyotik reçete edilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.