Kedilerde Dışkı Problemleri
Kedilerin dışkı rengi aslında onların sağlık durumu hakkında bizlere bilgi vermektedir. Buna ek olarak kedinizin dışkısının siyah renkli olması durumunda vakit kaybetmeden veterinere başvurmanız gerekir. Ayrıca kedilerimizin hem dışkı hem de idrarını düzenli olarak kontrol etmemizde yarar var. Siyah dışkının bir hastalık belirtisi olduğunu da tekrar hatırlatmalıyız.
Kedilerde Siyah Dışkı Nedenleri
Kedinizin dışkısı hem siyah hem de ishal yaşanıyorsa, bu durum viral hastalıklara işaret edebilir. Viral enfeksiyonların ilk belirtisi siyah ishaldir. Ayrıca aşısız yavru kedilerde görülebilen gençlik hastalığı da siyah dışkıya neden olabilir. Buna benzer gözlemler yaptıktan hemen sonra teşhis için veterinere başvurmanız gerekiyor. Çünkü hızlı bir şekilde yayılan gençlik hastalığı teşhis ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir.
Kedinizde siyah dışkı gözlemlediyseniz bunun diğer nedeni, iç parazitler olabilir. Özellikle de kancalı kurt adı verilen iç parazitler, kedi dışkısında farklı renk oluşumlarına davetiye çıkarmaktadır. Kedinizi parazitlerden korumak için zorunlu aşıları mutlaka yaptırmanız gerekir. Ayrıca siyah dışkının normal bir durum olarak algılanmaması önemlidir. Yukarıda da belirtildiği üzere siyah dışkı ile beraber ishal söz konusuysa hemen kedinizi hemen veterinere götürülerek muayene ettirmelisiniz.
Patili arkadaşlarımızda görülebilen siyah dışkının bir diğer nedeni, iç kanama olabilir. Midede başlayan kanamalar doğrudan dışkının rengini değiştirecektir. Travma, trafik kazası veya şiddetli darbeler nedeniyle yaşanabilen mide kanamasına müdahale edilmediğinde kediniz yaşamını kaybedebilir. Ek olarak kedinizin herhangi bir darbeye maruz kalması veya yüksek bir yerden düşmesi halinde belirtilerin yaşanmasını beklemeden veterinere ulaştırmanızı önemle tavsiye ediyoruz. Düşme veya darbe sonucunda yaşanan siyah dışkılamanın nedeni, kanın bozulması ya da pıhtılaşmasıdır.
Görüldüğü üzere kedilerde siyah dışkı nedenleri farklı kriterlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazen beslenmeden kaynaklı olarak da kedinizde siyah dışkılama fark edebilirsiniz. Sıraladığımız bu durumların tamamında yapmanız gereken şey, vakit kaybetmeden veterinere ulaşmaktır. Veteriner hekim gerekli muayeneyi başlatarak siyah dışkı için teşhis koyacak ve hemen tedaviye başlayacaktır. Kedinizin bu süreçte vakit kaybetmesi, hayati sorunlara neden olabilir. Özellikle de düştükten ya da darbe aldıktan sonra başlayabilen mide kanaması ne yazık ki kedinizi sizden ayırabilir.