Kedimde Kanlı İshal Var, Ne Yapmalıyım?

Kedimde kanlı ishal var, ne yapmalıyım sorusunu kedi sahiplenen hayvanseverler, kedilerinin dışkısında kan gördüğünde sormaktadır. Kedilerin bakımını üstlenen insanlar aynı zamanda kedilerin sağlığına da dikkat etmek zorundadır. Kedilerin bağırsaklarının sağlıklı olup olmaması kedi dışkısına bakarak anlaşılabilmektedir. Bu yüzden kedilerin dışkısını arada bir kontrol etmek; rahatsızlığının olup olmadığını anlamak için önem arz etmektedir.  

Kedilerde Kanlı İshal Neden Olur?

Bağırsak hastalığı son yıllarda kedi türünde en çok görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Kedilerin bağırsaklarında sorun olması; bir hastalık taşıdıklarının ve sağlıksız olduklarının belirtisi olabilmektedir. Kedilerin bağırsak sorunu olduğunda dışkılarında kan olabilmektedir. Bu durumda da hayvanseverler, kedimde kanlı ishal var, ne yapmalıyım sorusuna yanıt aramaktadır. Kedilerin dışkısındaki kan; ishal veya kabızlık sonucunda meydana gelmektedir. Kedide kabızlık ve ishal yoksa ama dışkıda parlak kırmızı renkte bir kan mevcutsa bu durum rektum ya da anal bölgede sorun olduğu anlamına gelmektedir. Kedilerin dışkısındaki kan renginin tespiti bu konuda önemli olmaktadır. 

Kalın bağırsak sorunlarında kan, pembemsi kırmızı renkte, dışkıda damlalar halinde bulunmaktadır. İnce bağırsak sorunlarında ise kan daha koyu renklerle dışkı üzerinde bulunmaktadır. Kedi bakımını üstlenen kişilerin bu sorunları tespit edebilmesi için sürekli dışkı kontrolü yapması gerekmektedir. Aksi takdirde erken teşhis konulması zorlaşabilmektedir. Dışkının ishal şekilde kanlı gelmesi de bağırsak sorunlarıyla ilgilidir. 

Kedilerde Kanlı İshale Neden Olan Hastalıklar

Kedimde kanlı ishal var, ne yapmalıyım sorusuna cevap olacak kedi hastalıklarını bilmek; kedi sahiplenen kişiler için önemlidir. Kedilerde kanlı ishale neden olabilecek bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar arasında bazıları nadir olarak görülmekte olan ciddi rahatsızlıklar olabilmektedir. Kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları kedilerde kanlı ishale neden olabilecek hastalıklar arasında sayılmaktadır. Fakat bunlar nadir olarak görülmektedir. Yaygın nedenleri ise şöyle sıralanabilmektedir;

  • Yabancı cisim yutmak: Kediler evde buldukları tokaları veya küçük plastik şeyleri yiyebilmektedir. Bunlar gibi yabancı cisimleri yuttukları zaman kanlı ishal gerçekleşebilmektedir. Yabancı cisim yutmuş kedilerde, kanlı ishale ek olarak; halsizlik, yeme düzeninde bozukluk, davranışlarda değişiklik, karın bölgesinde hassasiyet durumları meydana gelebilmektedir.
  • Parazitler: Özellikle aşısız kedilerde parazit oluşma ihtimali yüksek olmaktadır. Bu durum da kedilerin kanlı ishal dışkılamasına neden olabilmektedir.
  • Bağırsak enfeksiyonları ve bağırsak deformasyonları: Kedilerde bağırsak enfeksiyonu ishale neden olabilmektedir. Bu durum bağırsak deformasyonuyla birleştiğinde kanlı ishal meydana gelmektedir. 
  • Mama değişiklikleri: Kedilerin bağırsakları bazı mamalara karşı hassasiyet gösterebilmektedir. Kedi mamasının değişikliği ishale neden olabilmektedir. İshal de kanamaya yol açtığı için kanlı ishal, mama değişikliği sonucunda meydana gelmiş olabilmektedir.
  • Fare zehri: Kedilerin fare zehrini yemesi ya da fare zehrini yiyen fareyi yemeleri; pıhtılaşma bozukluklarına yol açabilmektedir. Bu durum da kedilerin kanlı ishal dışkılamasına neden olabilmektedir. Kan pıhtısındaki bozukluk bazı zamanlarda travma sonrası meydana gelebilmektedir. Tek nedeni fare zehri değildir.

Kedilerde Kanlı İshalin Tedavisi

Kedi sahipleri; kedimde kanlı ishal var, ne yapmalıyım sorusuna şifa olacak bazı tedavi yöntemlerini merak etmektedir. Kedilerde kanlı ishali tespit etmek önem arz etmektedir. Bu yüzden belirli aralıklarla dışkı kontrolü yapılmalıdır. Eğer kedilerde halsizlik, yeme bozukluğu gibi anormal durumlar görüldüyse kumunu kontrol etmek gerekmektedir. Kumunda kanlı ishal varsa ilk olarak yapılacak şey; veteriner hekime danışmak olmaktadır. 

Veteriner hekimler, kedideki kanlı ishalin ana nedenini tespit etmektedir. Ana neden tespit edildikten sonra hastalığa uygun tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Tedavi sonrasında kediler iyileşebilmektedir. Kanlı ishal son bulmaktadır. Bu yüzden böyle bir sorunla karşılaşıldığında geciktirmeden ve vakit kaybetmeden veterinere götürmek kedinin sağlığı için önem arz etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.