Kedim Neden Kusuyor?

Kedim neden kusuyor sorusu kedi severlerin merak ettiği bir konudur. Kediler dışarıdan verilen nesne ve yiyecekleri kabul etmediklerinde farklı tepkimelerde bulunur. Bu ileri boyutta kedinin vücudunda fiziksel ve hormonal bozuklukların oluşmasına ve bundan kaynaklı olarak önlenemeyen bir kusma probleminin başlamasına sebep olabilir.

Kedide Görülen Kusma Davranışı Sebepleri

Kedim neden kusuyor konusu kedi sahiplerine endişelendirmektedir. Normal şartlarda sürülen yaşam tarzı içerisinde kedinin göstermiş olduğu bu tepkimenin ne olduğu merak ediliyor. Doğası gereği diğer canlılardan farklı bir sindirim sistemine sahiptir. Yediği yiyecekler de istediği performansı bulamadığında ve bu yiyecekler sindirim sistemine zarar verdiğinde kusma davranışı olarak dışarıya çıkarabilir. Bu aslında vücudunda oluşabilecek zehirlenmelerin önlenebilmesi adına vücudun doğal akışı içerisinde verdiği bir tepkidir. Böyle olması daha uygundur. Hormonal olarak değişim zamanlarında kedi vücudunda rahatsızlıklar hisseder. Böyle durumlarda istenmediği durumlar içerisinde kalması ve stresli bir ortamda bulunması kusma davranışını tetikleyebilir. Kedi diğer canlılarda olduğu gibi yediği katı gıdalardan kaynaklı mide düğümlenmesi rahatsızlığı yaşayabilir. Kedinin tıkanan midesi kusma refleksi ile kendini rahatlatmak isteyebilir.

Kedinin Kusması Nasıl Önlenir?

Kedim neden kusuyor sorusu birden çok etken ile kendini gösterir. Tüm bu belirtilere yönelik olarak alınabilecek önlemler de bulunur. Tüy yumağı ile bezeli olan kedilerin tüy dökme problemleri bulunur. Bu tüyler zamanla kedinin midesinde birikir ve bu birikmeden kaynaklı olarak sindirim alanında tıkanıklık yaşanır. İnce bağırsakta yaşanan bu tıkanıklığın giderilebilmesi için kedi doğal akışında kusma davranışını gösterir. Bu sağlıklı ve olması gereken bir durumdur. Ancak bunun önlenebilmesi kedi sahiplerinin elindedir. 

Kediler için üretilmiş fırçalama tüyü yardımıyla iki günde bir taranabilir. Kedi tüyü tarandıkça dökülen tüyler çöpe atılır. Bu sayede kedinin tüy dökme davranışı azaltılabileceği gibi oluşabilecek topaklanmaların yutulmasının önüne geçilmiş olur.Kediler duygusal olarak ve hormonal olarak değişiklik yaşayabilen varlıklardır. Özellikle dişi kedilerde görülebilen bu durum stresten kaynaklı olarak kusmaya sebep olabilir. Bunun için kedinin daha huzurlu ve konforlu bir yaşam alanı oluşturularak sağlıklı bir ortamda bulunması sağlanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.