Kedilerde Stres Belirtileri

Kedilerde stres belirtileri davranışsal ve fiziksel belirtiler olarak ikiye ayrılır. Bu konuda detaylı bilgilere geçmeden önce bazı stres belirtilerinin hastalık habercisi olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca bazı ırklarda genetik olarak davranış bozuklukları gözlemlenebilir. Örneğin Asya ırklarında ya da Siyam kedilerinde strese bağlı ilginç davranışlarla karşılaşabilirsiniz. Kedilerin uzun süreli stresli olması sonuç olarak ciddi davranış ve sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir.

Kedilerde Stres Nedenleri

Kedilerde stres belirtilerine geçmeden önce kedilerin neden stresli olduğuna dair bilgiler aktarmak istiyoruz. Öncelikle kediler her zaman huzurlu bir ortamda yaşamaktan zevk alır. Beklenmedik durumlar karşısında farklı hareketler sergileyebilen kedilerin bu tür hallerde problemli davranışlar gösterdiği unutulmamalıdır. Bazen de iştahlarını kaybeden kedilerin agresif davranması ya da duvara idrar püskürtmesi gibi farklı hareketlere başvurabildiği görülür. Yalnız kalmayı da sevmeyen kedilerde ayrılık anksiyetesi oluşabilir.

Kedilerde Davranışsal Stres Belirtileri

Kedilerde stres belirtileri davranışsal olarak aşağıdaki maddelerle sıralanabilir;

Mobilyaları çizme

Ailenize ya da ziyaret edenlere saldırgan davranma

Kum dışına idrarını yapma

Evdeki diğer evcil hayvanlara karşı saldırgan olma

Aşırı tımar etme

Dışarı çıkmada isteksizlik

Evdeyken sürekli saklanma

İletişim kurmama

Sürekli miyavlama

Eşyalara idrar püskürtme

Herhangi bir ani sese karşı tetikte olma

Kedilerde Fiziksel Stres Belirtileri

Kedilerde stres belirtileri bazı fiziksel durumlarla ortaya çıkabilir. Bunlar;

İştahsızlık

Az yemek tüketimi

Aşırı uyuma hali

Sık sık çömelme

Kanlı idrar

Sık sık tuvalete gitme

Uyuşukluk

Göz akıntısı

Burun akıntısı

Kusma

İshal

Tüyler üzerinde yara veya leke oluşumu şeklinde sıralanmaktadır.

Kedilerde Stres Nasıl Azaltılır?

Kedilerde stres belirtiler ortaya çıktığı andan itibaren sahibine bazı sorumluluklar yüklenmelidir. Bunları sıralayacak olursak;

Kedinizle sürekli ilgilenmeye çalışın. Ona yalnız olmadığını hissettirin.

Kedinin dışarıda olup biteni görmesi için pencerelere yaklaştırın. Bu durum kedinin zihninde olumlu etki bırakır ve stresi azaltır.

Kedinin kumunun ferah ve temiz olmasını sağlayın. Kediler kumunun değiştirilmemesinden her zaman rahatsız olmaktadır.

Kedinize ekstra alanlar sağlayın. Bu sayede yalnız kalmak istediklerinde vakit geçirebilecekleri yeni yerleri ziyaret edebilirler.

Son olarak kedinizin sevdiği oyunları oynayın ve beraber daha çok vakit geçirin.

Kedinizin stres düzeyi artıyor ve sürekli hale geliyorsa farklı bir hastalığın belirtisinden şüphe duyulabilir. Ayrıca son 6 ay içinde kedinizi muayene ettirmediyseniz mutlaka veteriner hekime götürün. Stres düzeyinin ciddi bir hale gelmemesi için ya da var ise altta yatan diğer nedenler, hekim tarafından teşhis konulacak ve hızlıca tedaviye başlanacaktır. Son olarak kedilerin stresli dönemlerinde hiçbir şekilde cezalandırılmaması gerekir. Cezalandırma yoluna gidecek olursanız kedinizin korkusu artar ve durumu çok daha kötüleşebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.