Kedilerde Bunama Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde yaş ilerledikçe bazı sağlık sorunları ortaya çıkar. Özellikle de 10 yaşını dolduran kedilerde bunama gibi önemli bir rahatsızlık gözlemlenebilir. Bunama ile beraber gözlemlenen davranışsal değişiklikler farklı hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu yazımızda sizlere kedilerde bunama belirtileri hakkında önemli bilgiler sunuyor olacağız.
Yaşı ilerleyen her canlıda birçok değişim gözlemlenir. Oryantasyon bozukluğu ve kafa karışıklığı olarak adlandırılan bu değişiklikler kedilerde biraz daha farklıdır. Ortalama bir kedinin yaşam süresi 15 yıldır. Bunama da genelde 10. yaştan itibariyle ortaya çıkabilir. 15 yaşını dolduran kediler ise bu hastalıkla sürekli mücadele halinde olabilir. Kedinizdeki ilk bunama belirtilerini fark etmeniz çok önemli olduğu gibi yapmanız gereken tek şey doğrudan veterinere gitmek ve doğru teşhis koyarak tedaviye başlamaktır.
Kedilerde Demans Hastalığı
Kedilerde yaşlanmayla beraber ortaya çıkan Demans hastalığı aslında bilişsel bir rahatsızlıktır. Kediniz vücut kontrolünü yitirmeye başladıysa bu süreçte ona yardımcı olmanız gerekir. Yaşlanan insanlarda olduğu gibi kedilerde de bunamaya yardımcı olacak bir tedavi henüz bulunmasa da her canlının bu süreçle karşı karşıya kalmadığı bilinmelidir. Yapmanız gereken şey, kedinizin bunama semptomlarını saptamak ve bu süreçte her zaman ona yardımcı olmaktır.
Kedilerde Bunama Belirtileri
Kedilere bunama belirtileri yani Demans farklı sorunları beraberinde getirir. Sık sık miyavlamak, davranış değişiklikleri, uyku düzeninde bozukluk, ev içine dışkılama, Demans’ın en önemli belirtilerindendir.
Ev içine dışkılama: Patili dostumuz bunadığında kullandığı tuvaletin yerini karıştırabilmektedir. Bu durumda evin herhangi bir yerinde dışkılama gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca idrarını da yine tuvalet kabını unuttuğu için farklı yerlere bırakabilir.
Hijyensizlik: Kediler bunama sorunuyla karşılaştığında artık eskisi gibi kendine bakmaz. Yani gün içinde kendini yalamaz ve temizlemez. Haliyle bu durum kedinizin tüylerinin bakımsız ve mat görünmesine sebep olur.
Uyku düzensizliği: Kedilerde Demans hastalığı sırasında çevreye olan ilgi kaybolur. Bu nedenle eskisinden çok daha uzun süre uyumaya devam edebilir.
Sık sık miyavlamak: Kediler bu dönemde daha çok gece saatlerinde sık sık miyavlamaya başlar. Kendini karanlıkta çok yalnız hissedebilen patili dostlarımızı yalnız bırakmamanız gerekir.
Davranış değişiklikleri: Demans’a yakalanan kedilerde birçok davranış değişikliği görülür. Bunlardan biri ilgiye açlıktır. Yani bunayan kedi eski zamanlara göre çok daha fazla ilgi ister. Ayrıca agresif tavırlar da sizi düşündürebilir. Kafa karışıklığı yaşayan kedinin tuvaletini unutması, mama ve su kabının yerini unutması ya da ev içinde amaçsız olarak dolaşması, kedilerde bunama belirtileri arasında yer almaktadır.