Kedilerde Bağırsak Tıkanması Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kediler yapısı gereği yaşamı boyunca çok sayıda bağırsak problemiyle karşılaşabilir. Bunlardan en önemlisi de bağırsak tıkanmasıdır. Bildiğiniz üzere kediler kendini gün içinde sürekli yalar ve temizlik ihtiyacını bu şekilde karşılar. Yalama sonrasında az da olsa yuttukları tüyler midede topaklanarak bağırsakların tıkanmasına neden olmaktadır. Kedilerde bağırsak tıkanması sadece tüy topaklarından dolayı değil, aşağıda sıralayacağımız nedenlerden dolayı da yaşanmaktadır.

Kedilerde Bağırsak Tıkanması Neden Olur?

Kedilerde bağırsak tıkanması, tüy topaklanma başta olmak üzere özellikle de yabancı cisim yutma sonucunda ortaya çıkabilir. Bununla beraber kediye tavuk kemiği verilmesi de bağırsakta tıkanmaya neden olabilir. Günümüzde pek çok kişi bu hayatı yapmakta ve kediyi beslerken tavuk kemiği vermektedir. Kemikler bağırsağı tıkayabileceği gibi bağırsağa ulaşmadan yemek borusunu da kapatabilir. Aynı durum mide ve bağırsak delinmesi için de geçerlidir.

Kedinizi gün içinde sürekli takip etmenizi öneriyoruz. Çünkü küçük oyuncaklarla vakit geçirmeyi çok seven kediler, buldukları toka, küçük toplar veya benzeri cisimleri yutabilir. Oyuncakların yanı sıra ip ve ip ürünlerinin yutulması da bağırsaklarda ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir.

Kedilerde Bağırsak Tıkanması Belirtileri Nelerdir?

Kedinizde bağırsak tıkanması yaşanıyorsa, aşağıdaki belirtiler ortaya çıkacaktır;

  • Depresyon
  • Halsizlik
  • Hızlı kilo kaybı
  • İştahsızlık
  • Aşırı sıvı kaybı
  • Mama yedikten sonra kusma

Kusma durumu, bağırsak tıkanması halinde sık sık tekrarlanabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden veteriner hekime ulaşmanız gerekir. Ayrıca şiddetli sıvı kayıpları da buna eşlik edecektir.

Kedilerde Bağırsak Tıkanması Tedavisi Var mı?

Patili dostlarımızda bağırsak tıkanması tedavisi mümkündür. Ancak tedaviden önce detaylı bir muayene yapılarak teşhis edilmesi gerekir. Bağırsak tıkanmasının teşhisi için radyolojik muayene yeterlidir. Bu sayede bağırsakta tıkanmaya neden olan cisim veya tıkanmanın yaşandığı bölge saptanabilir. Ardından uygun tedavi yöntemiyle gerekli müdahalede bulunulur. Bazen bağırsaklardan çıkarılması mümkün olmayan cisimler için cerrahi operasyonlara da başvurulabilir. Bu süreçte en doğru kararı veteriner hekim verecektir. Kedi sahibi olarak patili dostunuzun bu tür sorunlarla karşılaşmaması için gün içinde yeteri kadar gözlemlemeli ve özellikle de yabancı cisimleri yutmaya yönelik eylemlerini engellemelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.