Kedilerde Antibiyotik Kullanımı
Bir tedavi yöntemi olarak kedilerde antibiyotik kullanımı, enfeksiyon rahatsızlıklarında tercih edilir.
Kedi sahipleri evcil dostlarının sağlıklı bir yaşam sürmesi için beslenmesine ve aşı rutinlerine ne kadar dikkat ederse etsin, zaman zaman enfeksiyon kapmalarına engel olamaz. Kediler için hızlı tedavi gerektiren enfeksiyon rahatsızlıkları, ilaç ve destekleyici tedavi yöntemleri ile iyileştirilmeye çalışılmazsa enfeksiyonun verdiği hasar büyük boyutlara ulaşabilir. Uzman veterinerlerin enfeksiyon hastalığı için kullandığı antibiyotik ilaçların kedilerde nasıl kullanılması gerektiğine yönelik birtakım bilgilerde bulunabiliriz.
Kedilere Antibiyotik Neden Verilir?
Antibiyotik ilaç tedavisi tıpkı insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da etkili bir tedavi yöntemi olarak veteriner hekimler tarafından sıklıkla başvurulur. Peki, kedilere antibiyotik verilir mi? Uzman veterinerler tarafından reçete edilen antibiyotik ilaçlar, kedilerin çeşitli enfeksiyon hastalıklarında tedavi olarak kullanılır. Kedilerde sıklıkla görülen ve antibiyotik tedavisi gerektiren enfeksiyon hastalıklar şöyle sıralanabilir;
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Karaciğer enfeksiyonu
- Akciğer enfeksiyonu
- Diş eti enfeksiyonu
- Deri ve kemik enfeksiyonu
Kedilerde görülen enfeksiyon belirtilerini takip eden kedi sahipleri, kedilerini veteriner hekime muayene için götürdüklerinde çeşitli testler uygulanarak kedide görülen enfeksiyonun kaynağı teşhis edilir. Ardından uygulanması gereken antibiyotik ilaç ve dozu veteriner hekim tarafından belirlenip, reçete edilerek kediye tedavi süresince uygulanır.
Kedilerde En Çok Kullanılan Antibiyotik İlaçlar
Kediler kendine bakmayı başaran evcil canlılar olsa da zaman zaman enfeksiyon kapabilirler. Patili dostlarımızın bu süreçte profesyonel bir tedaviye ihtiyacı olur. Bu süreçte kedilerin sağlığını yerine getirmek ve vücudundaki enfeksiyondan kurtarmak için veteriner hekimler bazı antibiyotik ilaçlardan destek alır. Peki, veterinerlerin sıklıkla reçete ettiği kedi antibiyotik ilaçları nelerdir, inceleyelim.
- Enrofloxacin: Akciğer, üst solunum yolu ve idrar yolu enfeksiyonu bulunan kedilerin tedavisinde kullanılır.
- Amoxicilin: Cilt ve deri enfeksiyonu bulunan kedilerin tedavisinde kullanılır. Güçlü ve etkili bir antibiyotik ilaç türüdür.
- Metronidazole: Diş eti enfeksiyonu bulunan kedilerin tedavisinde kullanılır.
- Cephalexin: Deri, idrar yolu, yumuşak doku ve kemik enfeksiyonu bulunan kedilerin tedavisinde kullanılır. Cephalexin, yan etki görülme riski en az olan antibiyotik ilaç türüdür.
- Clindamycin: Hızlı bir şekilde etki gösterme özelliği bulunan clindamycin, kemik enfeksiyonu bulunan kedilerin tedavisinde kullanılır. Yetişkin kedilere kıyasla yavru kedilerin tedavisinde daha sık reçete edilir.
Kedilerde Antibiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sevimli dostlarımıza antibiyotik ilaç tedavisi uygulanırken bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekir. Kedilerde antibiyotik kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle sıralanabilir;
- Kediye uygulanan antibiyotik ilacın türüne göre aç veya tok alınmasına dikkat edilmesi gerekir.
- Kedilerde antibiyotik kullanımının gösterdiği genel yan etki olarak mide bulantısı ve kusmayı önlemek adına, antibiyotik mama eşliğinde verilebilir.
- Antibiyotik tedavi sürecinde olan kedilerin gün içinde bol bol su içmesi gerekir.
- Kedilerde antibiyotik kullanımında reçetede belirtilen doz ve kullanım sıklığına uygun bir şekilde tedavi sürecini tamamlamak gerekir.
- Antibiyotik tedavi sürecinde bulunan kedilerin, sahipleri tarafından sürekli gözlem altında tutulması gerekir. Aksi bir davranış belirtisi gösteren kedilerin vakit kaybetmeden veterinere muayene için götürülmesi gerekir.
Kedilerde Antibiyotik Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Birçok kedi sahibinin de yakından merak ettiği bir konu olarak, kedilerde antibiyotik ne kadar sürede etki eder? Kedilerin geçirdikleri solunum, deri, kemik, idrar ve diş eti enfeksiyonları için birbirinden farklı antibiyotik ilaçlar veteriner hekimler tarafından reçete edilerek tedavi süreci başlatılır. Antibiyotiğin kediler üzerinde gösterdiği etki süresi ise kedilerin yaşı, cinsiyeti, genetiği ve geçirdiği enfeksiyonun türüne göre farklılık gösterir. Fakat kedilerin geçirdiği sıradan bir enfeksiyon hastalığı için antibiyotik ilaçlar ortalama olarak 2 – 3 gün içinde etkisini göstermeye başlar.