Yaşlı Kedilerde En Çok Görülen Hastalıklar Nelerdir?
İnsanlar gibi kedilerde de yaş ilerledikçe bazı hastalıklar ortaya çıkar. Metabolik ve kronik olarak iki farklı kategoride incelenebilen bu hastalıklar arasında kanser, kalp sorunları, böbrek ve diyabet hastalıkları en önemlileridir. Aslında söz konusu rahatsızlıklar kedilerin yaşamını ciddi derecede tehlikeye atarken neredeyse tamamının tedavisi mümkündür. Ancak tüm hastalıklarda erken teşhis ve tedaviye başlanması gerekir. O halde yaşlı kedilerde en çok görülen hastalıklar nelerdir sorusunun yanıtlarını yazımızın devamından takip edebilirsiniz.
Kanser
Kedi dostlarımızın ilerleyen yaşlarda karşılaştığı önemli hastalıklardan olan kanserin elbette tedavisi mümkündür. Fakat kanserin tedavisinde erken teşhise dikkat edilmelidir. Kedilerde kanserin ilk belirtisi, yumru oluşumudur. Öte yandan kedilerin tüylerini tararken bu yumruları gözlemleyebilirsiniz. Ek olarak kedinizin burun, kulak ve ağız kontrolünde de birtakım değişiklikler fark edebilirsiniz. Yaşlı kedilerde kanser başladığında kilo alımı fark edilebilir düzeye ulaşır. Ayrıca kediniz ciddi derecede tembelleşebilir. Cerrahi operasyona başvurmadan önce hastalığın teşhisi konur. Çünkü kanser türü belirlendikten sonra uygun tedavi yöntemine başvurulacaktır.
Kalp Sorunları
Patili dostlarımızın karşılaştığı sorunlardan biri de kalp hastalıklarıdır. Yaşlı kedilerde en çok görülen hastalıklar arasında olan kalp sorunları iri göz bebekleri ve aniden yaşanan görme kayıplarıyla kendini belli eder. Aynı zamanda kedinizin kalp atışının artması da kalp sorunlarının bir göstergesi olabilir. Tedaviye başlamadan önce kedinize teşhis konulur. Genelde yüksek tansiyon nedeniyle başlayan kalp sorunları için az tuzlu beslenmeye yönelik adımlar atılabilir. Kedinizde kalp hastalığı varsa şu belirtilerle karşılaşabilirsiniz;
- İştah kaybı
- Arka bacaklarda güç kaybı
- Nefes darlığı
- Tembellik
- Öksürük
Hipertiroid
Yaşlı kedi hastalıkları arasında olan hipertiroid, aşırı tiroid hormonu salgılanmasıyla ortaya çıkar. Hiperaktive, aşırı idrara çıkma, aşırı susama, ishal ve halsizlik gözlemlenen ilk belirtiler arasındadır. Böbrek hastalıklarına sahip olan kedilerde daha fazla görülen hipertiroid için radyoaktif tedaviler uygulanabilir. Cerrahi işlemlerde anestezi kullanıldığı için genelde tavsiye edilmez. İyot uygulaması sayesinde tedavi edilen hipertiroid hastalığında yaşlı kedilere bu işlemin yapılamayacağı da bilinmelidir.
Böbrek Hastalığı
Böbrek hastalıkları aslında birçok kedide görülmektedir. Ancak kronik böbrek hastalığı daha çok yaşlı kedilerde ortaya çıkar. Aşırı idrara çıkma, susama ve kilo kaybı gibi belirtiler gösteren kronik böbrek hastalığında ayrıca idrar yapmada güçlük yaşanır.
Kronik böbrek hastalığının tedavisinde ilk olarak su kaybının giderilmesi amaçlanır. Bu yüzden tıbbi destek şarttır. Birçok kedi sahibi aslında bu süreç hakkında bilgi sahibi olmadığı için veterinerin başvuracağı yöntemleri benimsemesi gerekir. Kedinizin böbrek hastalığı tedavisinde diyet başta olmak üzere çeşitli uygulamalara başvurulabilir. Genelde anemi ve yüksek tansiyon ilaçları reçete edilir. Son aşamaya gelmiş olan böbrek hastalığında ise böbrek nakli yapılabilir.
Karaciğer Yağlanması
Yaşlı kedi hastalıklarından olan karaciğer yağlanmasının teşhisi sadece biyopsi ile konulabilir. Ancak ilk semptom görüldükten sonra ölümcül sonuçları beraberinde getirebilir. Karaciğer biyopsisi ile teşhis konulduktan hemen sonra tedaviye başlanmalıdır. Yaşlı kedilerde karaciğer yağlanması genelde diyet uygulaması sonrası başlar. Çünkü diyetle beraber aşırı kilo kaybı başlar. Buna ek olarak hızlı kilo kayıpları farklı hastalıklarla da ortaya çıkabilir.
Diyabet
Patili dostlarımız iki türlü diyabete yakalanabilir. Bunlardan ilki, insülinin kullanılmaması nedeniyle oluşan diyabettir. Her yaşta görülebilen diyabetin aslında yaşlı kedileri daha çok etkilediği bilinir. İkinci diyabet türü ise insülin üretiminin yetersiz olması durumunda ortaya çıkmaktadır. Belirtileri iştah ve kilo kaybıdır. Ayrıca aşırı susayan kediler gün içinde çok kez idrara çıkacaktır.