Kedilerde FIV Hastalığı

Kedilerde FIV hastalığı, bağışıklık mekanizmalarına çok ciddi hasarlar vermesi sebebiyle kedilerin ölümleri ile sonuçlanabilen bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu hastalık, Kedi AIDS’i ya da kedilerin edinsel bağışıklık yetmezliği olarak da anılmaktadır. Bir kediden başka bir kediye pek çok farklı yolla bulaşabilen bu hastalığın, kedilerden insanlara bulaşması ise mümkün değildir. 

Yalnızca kedilerde görülen ve viral bir hastalık olan FIV, dünya çapında kedi hastalıkları arasında oldukça yaygındır. Bu hastalık çok uzun süre semptom vermemesi sebebiyle, teşhis edilmesi çok güç bir hastalık olarak da bilinmektedir.

Kedilere FIV Nasıl Bulaşır?

FIV adı verilen bu hastalık, yalnızca kedilerde görülmektedir. Dolayısıyla kediler üzerinden bir başka canlıya geçme ihtimali yoktur. Ancak kediler bu hastalığı birbirine bulaştırabilir. Genellikle kedi salyaları ile saçılarak bulaşan bu virüs, ısırık gibi farklı yollarla kedilerden birbirlerine geçebilir. Kan nakli ya da anne kedilerden yavru kedilere süt yoluyla geçebildiği de bilinmektedir. Eğer kediniz FIV olduğundan emin olduğunuz bir kedi tarafından ısırılmışsa, 2 ay sonra FIV testi yaptırmanız gerekmektedir. 

Kedilerde FIV Belirtileri 

Kedilerde FIV hastalığı uzun süre herhangi bir belirti vermeyebilir. Bu sebeple oldukça zor teşhis edilen bir hastalık olan FIV, yıllar boyunca hiç anlaşılmadan devam edebilir. Ancak bu hastalığın kedilerin bağışıklıklarını yüksek oranda düşürmesi, kedilerin sağlıklı ve uzun bir hayat yaşamalarına da engel olmaktadır. Kedinizin FIV hastalığı ile karşı karşıya kaldığını şu belirtilerden anlayabilirsiniz: 

  • Diş eti iltihabı, 
  • Sık aralıklarla gerçekleşen göz iltihabı, 
  • Ağız içinde meydana gelen yaralar, 
  • İştahsızlık ve kilo kaybı,
  • Vücutta sebepsiz yere meydana gelen ve uzun süre boyunca geçmeyen yaralar,
  • Normalin çok daha üstünde tüy dökülmesi, 
  • Anemi,
  • İshal,
  • Ateş,
  • Normalden farklı davranışlar, bir sebebi bulunamayan agresiflik.

Eğer kedinizde bunlardan biri veya birkaçını gözlemliyorsanız, hiç vakit kaybetmeden kedinizi uzman bir veteriner hekime götürmeniz gerekir. FIV veteriner hekim tarafından gerçekleştirilen test ile teşhis edilebilmektedir. 

Kedilerin FIV’den Korunması İçin Yapılması Gerekenler

FIV kedilerin birbirlerine bulaştırabildikleri bir hastalıktır. Genellikle ısırık gibi tükürük içeren durumlarda meydana gelen FIV hastalığından kedileri korumak için alınabilecek birtakım önlemler bulunmaktadır. Bunlardan ilki eğer kedinizi sokağa çıkartıyorsanız, kısırlaştırmanız olacaktır. Kısırlaştırılmayan kediler çok daha hareketli ve agresif olacakları için dışarıdaki kedilerle kavga etmeye daha müsait olacaklardır. Ancak kısırlaştırılan kediler daha az kavga ettikleri için, herhangi bir kedi tarafından ısırılma oranları da düşecektir. 

Son zamanlarda geliştirilmiş olan FIV korunma aşısı da günümüzde pek çok kediye yapılmaktadır. Kedinizin rutin kontrolleri arasında veterinerinize danışacağınız bu aşıyı yaptırmak da kedinizin FIV hastalığından korunması hakkında yardımcı olacaktır. 

Kedilerde FIV Tedavisi

Kedilerin yaşadıkları FIV hastalığı bağışıklıklarının neredeyse tamamen düşmesine sebep olmaktadır. Bu hastalığın teşhisi ardından veteriner hekim düşen bağışıklığın kuvvetlendirilmesi adına antibiyotik tedavisine başlayacaktır. Ancak pek çok durumda kedilerde FIV hastalığı tekrarlayabilir. Günümüzde kedilerin yaşamakta oldukları bu hastalıkla alakalı olarak çeşitli tedavi yöntemleri denenmektedir. Ancak herhangi bir kedinin FIV virüsü alması durumunda, hayatının sonuna kadar enfekte kalacağını bilmek gerekir. Kedilerin FIV tedavisi esnasında bağışıklıklarını güçlendirmek adına çeşitli vitamin ve mineral takviyelerinden yardım alınması da önerilmektedir. Uzman bir veteriner hekimin gerçekleştireceği bu tedavi, virüsün çoğalmasını engelleyerek, kedinin daha konforlu bir hayat yaşamasının sağlayacaktır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.