Kedilerde Acil Durumlar ve Yapılması Gerekenler

Kedi besleyenler bu süreç içerisinde birçok farklı sorun ile karşılaşabilir. Acil durum dediğimiz durumlar; ani olarak ortaya çıkan ve kısa sürede müdahale edilmesi gereken durumlardır. Bu durumlara birçok örnek verebiliriz. Bazı örnekleri sıralayacak olursak; solunum yolunun tıkanması, zehirlenme, nöbetler, ciddi yaralanma ve travmalar bunlar arasında sayılabilir.

Solunum Yolunun Tıkanması

Solunum hayati fizyolojik olaylardan birisidir. Birkaç dakika bile durduğunda ölümlere neden olabilir. Solunum sistemi ağız ve burun ile başlar, gırtlak, yutak, soluk borusu ve akciğerler ile devam eder. Solunum yollarında acil sorunlar genellikle uygun olmayan, büyük bir cismin soluk yolunu tıkaması sonucunda gelişir. Böyle bir durum en acil durumlardan birisi olarak nitelendirilebilir. Mümkün olan en kısa sürede ağız bölgesini açarak yabancı cismin görülüp görülmediği kontrol edilmeli ve eğer görünüyorsa mümkünse çıkarılmalıdır. Eğer göremiyorsanız hafif yüz üstü tutarak karın bölgesine basınç uygulayabilirsiniz. Aslında bu tarz konular profesyonellik ve tecrübe gerektirir. Her ihtimale karşı böyle bir durum ile karşılaşmadan önce veteriner hekimden bu konuda eğitim almak doğru olacaktır.

Solunum yolları ve solunum sıkıntısı ile ilgili bazı kronik acil durumlar olabilir. Bunlar çoğunlukla mikroorganizma kaynaklı pnömoni tablolarıdır. Bu durumlarda ise veteriner hekimin kontrol ederek uygun tedaviyi başlatması gerekir.

Yaralanma ve Travmalar

Yaralanmalar birçok farklı sebep ile ortaya çıkabilir. Yüksekten düşme, araç çarpması, ateşli silah yaralanması, başka kedi veya hayvanlar ile kavga başlıca sayılabilecek travma nedenleri arasındadır. Bu tür durumlarda hemen müdahaleye başlamak hayati önemde olabilir. Eğer açık bir kanama varsa üzerine steril bir bez ile baskı uygulayarak kanamayı yavaşlatabilirsiniz. Ekstremitelerde bir kanama varsa en azından kan akışını yavaşlatmak için yaranın üzerini bağlayabilirsiniz. Kırık gibi bir tablo varsa mutlaka sabit tutmaya özen göstermeniz gerekir.

Aslında dışarıdan bir belirti olsun veya olmasın böyle durumlarda en kısa sürede veteriner hekime gitmeniz gerekir. Çünkü iç kanama riski veya görülmeyen bir kırık olabilir. Bunlar dışında tabi ki birçok farklı sorun olabilir. Detaylı bir muayene etmek gerekir.

Zehirlenmeler

Kedinin bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde toksik maddeleri, asgari sınırdan daha yüksek miktarda alması sonucunda görülür. Zehirlenmelerin nedenine ve zehirin vücuda girdiği bölgeye göre farklı belirtileri ortaya çıkabilir. Zehirlenmeler mutlaka yeme ile olacak diye bir şart yoktur. Zehirli bir gazın solunması ya da zehirli bir maddenin deriye temas etmesi zehirlenmeye neden olabilir.

Zehirlenmelerde genellikle kusma, ishal, nöbetler, titremeler, ağızdan köpük gelmesi, hızlı nefes alıp verme, vücut ısısının aşırı değişmesi gibi belirtiler görülür. Kedinin zehir ile teması kesilerek veteriner hekime başvuru yapmak en doğru olandır. Bu süreçte sadece zehir ile teması kesmek sizin yapacağınız en mantıklı hamledir. Eğer zehirlenmeye neden olan faktörü biliyorsanız bununla beraber veteriner hekime bilgi vermeniz gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.