Kedilerde Burun Akıntısı

Kedilerde burun akıntısı solunum sistemi ile ilgili en sık karşılaştığımız semptomlardan birisidir. Burun akıntısını tek başına bir hastalık olarak ifade etmemiz çok doğru olmaz, genellikle bazı hastalık ve sorunların bir semptomu yani belirtisi olarak ortaya çıkar. Burun akıntısının kaynağı burun boşlukları, sinüsler veya geniz gölgesi olabilir. Tabi ki alt solunum yolu sorunlarından kaynaklı olarak ta bu sorun ortaya çıkabilmektedir. Burun akıntısının nedenini sadece solunum yolu hastalıkları olarak ta düşünmemek gerekir. Farklı sistemlere ait hastalıklarda da burun akıntısı görülebilir.

Burun akıntısı kaynağına ve altında yatan hastalığa göre çeşitli karakterlerde olabilir. Yani şeffaf bir akıntı, sarımsı bir akıntı veya kanlı bir akıntı görülebilir. Şeffaf akıntılar genellikle alerji veya nezle gibi sorunlarda ortaya çıkar. Sarımsı yani mukuslu akıntı çoğunlukla bakteriyel enfeksiyon durumlarında ortaya çıkar. Kanlı akıntı ise burun mukozasının aşırı tahriş olması veya kanama bozukları neticesinde ortaya çıkabilir. Kedilerde de insanlarda olduğu gibi hapşırık sonrasında burun akıntısının yaşanması normaldir. Tabi bu durum şiddetli ve kronik hale geldiğinde endişelenmeniz gerekebilir.

Kedilerde Burun Akıntısı Nedenleri

Alerjiler

Özellikle mevsime bağlı olarak ortaya çıkan polenler başlıca alerji kaynağıdır. Bunun dışında çeşitli temizlik ürünleri, parfümler, kumaşlar, baharatlar ve yiyecekler alerjiye; alerji ise burun akıntısına neden olabilir.

Yabancı Cisimler

Özellikle solunum sistemine kaçan yabancı cisimler birçok başka belirti ile beraber burun akıntısına da neden olur.

Solunum Yolu Enfeksiyonları

Burun akıntısının en önemli nedeni olarak sayabiliriz. Hem alt solunum yolları enfeksiyonlarında hem de üst solunum yolu enfeksiyonlarında burun akıntısı gözlenebilir.

Kronik Akciğer Hastalıkları

İnsanlarda görülen birçok kronik hastalık kedi ve köpeklerde de görülmektedir. Kronik akciğer hastalıkları da sık görülen hastalıklar arasında yer alır ve burun akıntısına sebebiyet verebilir.

Diğer Nedenler

Bunların dışında ağız ve diş sağlığı problemleri, kronik steroid kullanımı, kulak iltihaplanması, bağışıklık sistemi zayıflığı, kronik kusma, tümör ve kanserler burun akıntısına sebebiyet verebilen diğer nedenler arasındadır.

Kedilerde Burun Akıntısı Tedavisi

Tabi ki tedavi için altında yatan nedenin belirlenmesi ve öncelikli olarak bu nedenin ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için birçok farklı medikal ve cerrahi tedavi yöntemi uygulanabilir. Kesin nedeni belirleyebilmek için bazı tanısal testler ve yöntemler uygulanır. Bu yöntemler sonucunda neden belirlenir ve tedavi aşamasına geçilir.

Enfeksiyonlardan kaynaklı burun akıntılarında antibiyotik ve diğer yardımcı ilaçlar ile tedavi sağlanır. Yabancı cisim varsa bu yabancı cismin rinoskop yardımıyla çıkarılması gerekir. Ağız ve diş problemleri, sinüs problemleri ve solunum yolu kanalındaki anatomik bozuklarda ise çoğunlukla cerrahi yöntemler tercih edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.