Yaşlı Kedi Bakımı Hakkında Tavsiyeler

Kediler 10 yaşından itibaren yaşlı olarak kabul edilir. Uzun yıllardır aynı evi paylaştığınız sevimli dostunuzun yaşlılık evresinde ihtiyaç duyduğu bakım rutini ise tamamen farklıdır. Yaşlı kedi bakımı nasıl olmalı, diye merak eden kedi sahipleri için beslenme başta olmak üzere birkaç noktaya özen göstermeleri veteriner hekimler tarafından önerilir.

Yaşlı Kedilerin Beslenme İhtiyaçları

Vücutlarında ve davranışlarda gözle görülür değişimler yaşayan kediniz, yaşlılık evresine girdiği an itibari ile beslenme ihtiyaçları da değişim gösterir. Peki, yaşlı kediler nasıl beslenmeli? Kedilerin yaşları ilerledikçe bağışıklık sistemleri de zayıflamaya başlar. Bağışıklık sistemlerindeki zayıflama ile birlikte ortaya çıkabilecek birçok hastalıktan kedinizi korumak için, bağışıklık ve sindirim sistemlerini koruyabilecek mama türlerini tüketmeleri gerekir.

Gün içinde yavru kedilerden daha az kaloriye ihtiyaç duyan yaşlı dostunuz, artık daha fazla su tüketmeye ihtiyaç duyacaktır. Fakat yeterli miktarda su tüketmeyen kedinizin ileri ki süreçlerde böbrek rahatsızlığı yaşamaması adına, kuru mamanın yanı sıra yaş mama tüketmesine müsaade edebilirsiniz. Çünkü, yaş mama kuru mamaya kıyasla yüksek miktarda sıvı içermektedir.

Yaşlı kedilerin beslenme alışkanlıkları için yaşlı kedilere özel olarak üretilen mamalar tercih edilmelidir. Bu mamaların içeriğinde, yaşlı kedilerin ihtiyaç duyduğu kalsiyum, D, B12 ve B6 vitamin miktarı daha yüksektir.

Yaşlı Kedilerde Egzersiz ve Kilo Kontrolü

Yaşlı kedilerde yaygınlık gösteren hareketsizlik ve yavaş metabolizma, yaşlı dostunuzun zaman içinde kontrolsüz kilo almasına sebep olabilir. Aynı zamanda yaşlı kedilerde yaygın olarak görülen kabızlık ise, sindirim sisteminin eskisine kıyasla daha az çalışmasının bir sonucudur. Bu yüzden 9-10 yaş ve büyük olan kediler, düşük kalorili mama türlerini tüketmeleri gerekir.

Yaşı ilerleyen kedilerin kontrolsüz kilo almalarını durduran en önemli faktör ise egzersizdir. Yerinden kalkmaktan üşenen ve hantallaşan miskin dostunuzu ayağa kaldırma vakti gelmiş olabilir. Yaşını da hesaba katarak oynatabileceğiniz düşük hareket seviyesindeki oyunlar ile hem kan dolaşımını artırarak kas ve kalp sağlığını koruyabilir, hem de kontrolsüz kilo almasını önleyebilirsiniz.

Yaşlı Kedilerde Diş Bakımı

Yaşı ilerleyen kedilerin besin ihtiyaçlarını karşılaması için dişlerinin sağlıklı olması gerekir. Aksi takdirde yaşlı kedilerde diş dökülmesi yaygın olarak görülen bir problem olarak sizin de yaşlı dostunuzun başına gelebilir.

Kedilerde diş hastalıkları, birçok kedi sahibinin bilinçsiz olduğu konular arasında yer alır. Kedilerde yaşlılık belirtileri arasında en sık görülen diş problemleri için, yaşlı arkadaşınızın diş bakımını düzenli olarak yapmalı ve yaşlılık sürecinde mama tüketirken acı çekmesinin önüne geçmelisiniz.

Yaşlı Kedilerde Davranış Değişimleri

Yıllardır aynı yaşamı paylaştığınız, yavru hali gözünüzün önünden gitmeyen sevimli küçük dostunuz artık yaşlı ve her türlü rahatsızlığa açık bir canlı olarak karşınıza çıkar. Onu yaşlılığın sebep olabileceği hastalıklardan korumanız için davranışlarını düzenli olarak gözlemlemelisiniz.

Yaşlı kedi davranışları olarak aşırı miyavlama, genel huzursuzluk hali ve sosyal çevreye uyum sağlama isteksizliği yaygın görülen belirtilerdir. Önceden sosyal ve sürekli oyun oynamak isteyen kediniz, gün içinde bir köşede saatlerce uyuyabilir ve tüm oyun çağrılarınıza cevapsız kalabilir.

Yaşlı kedilerde yaygınlık gösteren eklem rahatsızlıkları veya artrit sebebi ile yetişkinlik döneminde rahatlıkla ulaştığı birçok noktaya ulaşmakta zorlanabilir. Hatta daha da ilerleyen evrelerde kum kabına veya mama kabına ulaşmakta sıkıntı çekebilirler. Onun bu durumuna üzülen ve kedisi ile en iyi iletişim kurma yolu olarak oyun oynamak isteyen kedi sahipleri, yerde oynayabilecekleri türden oyuncakları ve kısa süreli, düşük seviye egzersizleri deneyebilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.