Yavru Kedilerde Beslenme
Kedilerde beslenme her dönemde oldukça önemlidir. Özellikle kedinin sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirebilmesi, gelişimini iyi bir şekilde tamamlaması ve bağışıklık sisteminin oturması için yavruluk döneminde beslenme biraz daha önem kazanmaktadır. Bu nedenle kedi sahipleri yavruluk döneminde doğru bir beslenme nasıl olmalıdır, nelere dikkat edilmelidir bu iyi bir şekilde öğrenmeli ve uygulamalıdır.
Doğumdan Hemen Sonra Beslenme
Kediler doğumdan itibaren en kısa sürede anne sütüne ulaşmalıdır. Anne sütü ilk günlerde kolostrum adı verilen şekilde salgılanır. Annenin yavrusu için ilk salgılamış olduğu kolostrum antikorlar bakımından oldukça zengindir. Yavru kedinin bağışıklık sisteminin oturması ve hastalıklara karşı direnç anlamında ilk aşama budur. Bu nedenle yavru kedi doğduğu anda en kısa sürede kolostrumu içmelidir. Anne sütü ilk birkaç haftada çok önemli olsa da özellikle ilk birkaç gün çok daha önemlidir.
Anne kedi yavrularını doğurduktan sonra emzirmek için onlara yardımcı olacak ve emzirmeye çalışacaktır. Bu aşamada siz takip edebilirsiniz. Eğer bir anormallik görmezseniz müdahale etmemeniz daha iyi olacaktır. Fakat çeşitli sebepler ile anne kedi yavrusunu emziremiyorsa yardımcı olabilirsiniz.
İlk Haftalarda Beslenme
İlk günlerden itibaren anne sütünü içmeye başlayan kediler ilk 4-5 hafta sadece anne sütü ile beslenir ve bu yeterli olmaktadır. Eğer çeşitli nedenler ile yavru kedi anne sütü alamıyorsa ya da anne emzirmeyi reddediyorsa bu durumda yapabileceğiniz birkaç şey vardır. İlki bir süt anne bulmaktır. Eğer emzirme döneminde bir kedi bulursanız ve bu kedi yavruyu emzirmeyi kabul ederse iyi bir seçenektir. Fakat böyle bir ihtimal yoksa yapmanız gereken özel süt tozları ile mama hazırlamak ve yavru kediye vermektir. Bu süt tozları kediler için özel hazırlanmış olan süt tozları olmalıdır. İlk 20 gün için günde 6-8 öğün, sonrasında ise günde 4-5 öğün bu mamalardan verebilirsiniz.
Yavru kediler 1 aylık yaşa ulaştıktan sonra diğer ek besinleri tüketmeye başlayabilir. Bu süreçte anne kedi için mama değişimi yapmanız iyi olacaktır. Emziren kediler ve yavru kediler için kullanılabilen özel mamalar vardır. Bu mamalar oldukça mantıklıdır. Bu dönemdeki kedilere bu mamayı verdiğinizde süt miktarı ve kalitesi artacak, aynı zamanda yavru kediler kuru mamaya yavaş yavaş alışacaktır.
Yavruluk Döneminde Beslenme
Yavru kediler 6-8 haftalık yaştan itibaren anne sütünü bırakabilir. Eğer yavruyu ayırmayacaksanız anne kendiliğinden sütü kesecektir. Eğer yavruyu ayırmanız gerekiyorsa en az 6 hafta, mümkünse 8 hafta beklemeniz doğru olacaktır. Sütten kesilmeden önceki birkaç hafta içerisinde kedinizin kuru mamaya alışması büyük avantaj olacaktır. Belki bu dönemde kuru mama biraz sert gelebilir, böyle durumda mamayı hafifçe ıslatabilirsiniz.
Eğer kediniz kuru mamaya alıştıysa sorun yoktur. Yaklaşık 1 yaşına kadar yavru kediler için özel üretilmiş olan, protein bakımından zengin mamalar verebilirsiniz. Sonrasında yetişkin mamalarına geçiş yapılabilir. Bu süreçte mümkün olduğunda farklı besinler ve ev yemekleri vermeyin. Yaş mamayı ise haftada bir kez vermeniz yeterli olacaktır. Bu dönemde verilecek olan tavuk, balık, ev yemekleri, inek sütü gibi ürünlerin yavru kedilere çeşitli zararları vardır. Ayrıca bu durumda kediniz kuru mamayı kabul etmeyebilir. Bu da farklı problemlere sebebiyet verecektir.
Kaliteli bir kuru mamanın içeriğinde kediniz için yetecek olan tüm besin maddeleri, protein, vitamin ve mineraller vardır. Güvenle bu ürünleri kullanabilirsiniz.