Kedimde Kanlı İshal Var

Kedimde kanlı ishal var, ne yapmam lazım sorusu aslında ciddiye alınması gereken bir konudur. Kanlı ishal genelde kedinin kumunu temizlerken fark edilen bir durumdur. Her kum temizleme işleminde kumun kontrol edilmesi önemlidir. Böylece kedide herhangi bir hastalık olduğu zaman erken teşhisle tedavisinin yapılması gerekir. 

Bu gibi hastalıklarda görülen en yaygın belirti de dışkıda kan ve mukus olmasıdır. Kedinin dışkısında kan görülmesi genelde hastalıkla ilgili problemler sonucunda olsa da farklı sebeplerden ötürü de kan görülebilir.

Kedinin Dışkısında Kan Neden Görülür?

Kedimde kanlı ishal var, ne yapmam lazım konusunda endişe edenler ilk olarak dışkının neden kanlı olduğunu bilmesi gerekir. Kedilerin dışkısında kan görülmesinin birden fazla nedeni olabilir. Bazen küçük sebeplerden dolayı kan görülse de bazen büyük hastalıkların belirtisi olabilir. Kedilerin dışkısında kan görülmesi ciddiye alınması gereken bir durumdur. Kedinin dışkısında kan görüldüğü zaman ilk olarak veteriner hekime başvurarak neden kanlı dışkı yaptığı öğrenilmelidir. Kedinin dışkısında kan görünmesini sebepleri şu şekilde olabilir;

  • Kedinin rektum bölgesine bakarak herhangi bir yaralanma oluşup oluşmadığını gözlemlemek gerekir. Bazı zamanlarda çok kuru dışkı rektumda yaralanmaya neden olup kanamaya sebebiyet verebilir. 
  • Kedilerin bağırsaklarında görülebilen çeşitli parazitler dışkıda kan görülmesine sebep olabilir. Bunun için dışkı testi yapılması gerekir. Özellikle aşı yapılmayan ve bağışıklık sistemi düşük olan kedilerde dışkıda kan görülebilmektedir. 
  • Kedinin besleme değişiklikleri sonucunda da dışkısında kan görülebilmektedir. Beslenme alışkanlığı hızlı bir şekilde değiştirildiyse, alerjiye sebep olan mamalar tüketildiyse, kedide mama toleransı çıktıysa bağırsağın alt kısmı zarar görebilir. Bu durumlar da dışkıda kan oluşturabilir. 
  • Fare zehri gibi kimyasal maddeler kedinin kan pıhtılaşma sistemi ile savaşır. Bu da burun, ağız, deri altı ve rektum bölgesinde kanamalarına sebep olabilir. Aynı zamanda fare zehri ile zehirlenmiş olan bir sıçanın tüketilmesi de kanamaya neden olabilir. 
  • Kedide kan pıhtılaşması görüldüğü zaman dışkıda kan oluşabilir. Bu durum bir travma sonrası ya da kendiliğinden meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. 

Kedide Kanlı İshalin Tedavisi

Kedimde kanlı ishal var, ne yapmam lazım konusunda ilk olarak veterinere başvurmak gerekir. Çünkü kanlı dışkının neden oluştuğu bilinmeden verilen ilaçlar kedide daha kötü etki edebilir. Örneğin kan pıhtılaşması sonucunda kanlı ishal yaşayan kedilere kanın pıhtılaşmasına neden olabilecek herhangi bir ilacın verilmesi daha kötü sorunlar oluşturulabilir. Kedi uzman bir veteriner hekime götürülerek detaylı testlerinin yapılmasında fayda vardır. Bu durumda kedi sahipleri önemli olmayacak küçük sorunlar için birkaç gün üst üste kedinin dışkısını gözlemlemelidir. Eğer kanlı ishal kendiliğinden geçtiyse korkulacak bir durum yoktur. Fakat sürekli olarak devam ediyorsa büyük bir rahatsızlığın etkisi olarak da görülebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.