Kedim Sürekli Hapşırıyor, Nedeni Ne Olabilir?
Kedim sürekli hapşırıyor, nedeni ne olabilir sorusu kedisinin hasta olabileceğinden şüphelenenler için önem taşıyor. Kedilerde görülen bu problem sıklıkla yaşanan üst solunum problemlerinden kaynaklanabilmektedir. Bağışıklık sistemleri hassas yapıya sahip olan kediler dışarıdan gelebilecek bakteri ve virüs oluşumuna karşı dirençli olamayabilirler. Enfeksiyon durumunun oluşması ile beraber hapşırma belirtisi de gözlemlenebilmektedir.
Kedilerde Sürekli Hale Gelen Hapşırmanın Sebepleri Nedir?
Kedim sürekli hapşırıyor, nedeni ne olabilir konusu merak edilirken yapılan teşhisler soruna ulaşabilmek ve çözüme dönük işlemleri başlatabilmek için önemlidir. Kedilerde görülen hapşırma nedeni bir hastalığa bağlı olabilir. Bunun yanı sıra çok fazla heyecanlanan bir kedide de bu durum görülebilmektedir. Hapşırma belirtisi kısa süreli ise burada önemli bir durum olmadığı söylenebilir. Sürekli olarak devam eden bir hapşırma belirtisi gözlemleniyorsa bunun yanında görülen diğer tepkimelere de dikkat etmek gerekmektedir.
Enfeksiyon kaynaklı oluşabilecek hapşırıklar veteriner tedavisi sonrasında kullanılacak ilaçlar ile giderilebilir. Kedilerde hapşırma nedeni etraftaki tozlar ve mevsimsel polenlerden kaynaklı olarak oluşabilmektedir. Burunları ve genizlerine yapışan bu toz parçacıkları hapşırmalarına neden olur. Bu sürekli olarak yaşanıyorsa mevsimsel bir alerji durumunun da kedi de var olduğu söylenebilir.
Alerji kaynaklı olarak oluşan hapşırmalar solunum yolları, göğüs ve mide bölgelerinde ağrıya ve tahrişlenmeye neden olacaktır. Bunun nedenlerinden biri etraftaki toz ve polenler olabilmektedir.
- Etrafa sıkılan kokulu parfümler
- Böcek ilaçları
- Tütsüler
- Yanan mum
- Pudralı ürünler
- Sigaranın dumanı
- Çeşitli deterjan maddelerinin kokuları
- Nemden kaynaklı küf oluşumu
- Soba gibi bir yanıcı nesnenin kül ve dumanı
- Kokulu olarak satın alınmış kedi kumları
Tüm bu sayılan maddeler ile aynı ortamda bulunmak durumunda kalan kedi kendisini rahatsız hissedecektir. Bu durumdan kaynaklı olarak alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu da beraberinde hapşırma durumunu getirecektir. İç ve dış parazitler enfeksiyon riski barındırır. Kedinin enfeksiyon kapmasından kaynaklı olarak vücudunda aşırı halsizlik, yemede iştahsızlık, ishal durumu beraberinde ateş ve kusma ile kendini gösterir. Hapşırma belirtisi de sürekli ve senkronik olarak bu süreçte devam etmektedir. Kediye bakıldığında göz bölgesinde fark edilebilir bir şişlik, burunda akıntı ya da kuruma durumu, ara ara kendini gösteren öksürük ve nefes almada zorluk gözlemlenen belirtiler arasındadır.
Kedilerdeki Hapşırma Problemi Nasıl Tedavi Edilir?
Kedilerde görülen hapşırma problemi yan belirtilerle beraber tespit edildiğinde farklı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Alerjiden kaynaklı bir durum yaşanıyorsa etrafta alerjik reaksiyon göstermesine neden olacak kokulu ürünler, sigara dumanı ve deterjan kokularından uzak tutulmalıdır. Enfeksiyondan kaynaklı yaşandığı düşünülüyorsa ön bir muayene sonrasında ilaçla tedavi süreci başlatılmalıdır. Dış parazitlerden kaynaklı olarak bir durum meydana gelmişse tedavi sürecinde sokak canlılarından uzak tutulması, toplu alanlardan bir süre daha soyutlandırılması iyileşebilmesi için gereklidir.
Kedim sürekli hapşırıyor, nedeni ne olabilir konusuna farklı açılardan bakılmaya çalışıldı. Kedide görülen sürekli hapşırma durumu doğru teşhislerle tespit edilerek tedavi sürecine yönelik yapılması gerekenlere dair bilgi verildi. Yapılan tüm müdahalelere rağmen durum önlenemiyor ve daha kötüye gittiği fark ediliyorsa kedinin bir uzman veteriner tarafından muayenesinin yapılması gerekmektedir.