Kedilerin Ağzı Neden Köpürür?
Kediler çok heyecanlanırken ya da çok efor sarf ettiğinde nefes nefese kalması sebebiyle ağzında köpürmeler oluşabiliyor. Bu durumlar salya akıtırken de meydana gelebilir.
Uzman veterinerler tarafından yapılan araştırmalarda kedilerin hafif salya akıtmaları normal olarak görünse de, ağızda köpürme diğer bir deyişle köpüklenme tekrar ediliyorsa mutlaka bu durumlar takip edilmelidir. Net olarak cevap bulamayan bu sorunlar, bir şeylerin ters gittiğini ifade etmektedir.
Kedilerin ağzından köpürme sebepleri
- Kedinizde diş hastalığı olabilir.
- Korku, aşırı heyecan ya anksiyete gibi sorunlar olabilir.
- Bilmediği zehirli bir yiyeceği yuttuğu zamanlar görülebilir.
- Epilepsi hastalığı olabilir,
- Viral enfeksiyonlar.
Yukarı da saydığımız maddeler kedinizin ağzında köpürme sebeplerinden olabilir. Kedinizin ağız ve diş sağlığını hiçbir zaman ihmal etmeyin. Ciddi sağlık sorunu olduğu anlamına gelen ağız köpürmesi, aşırı miktarda salya akıtmasına da sebebiyet verir. Kaygı, korku ve endişe gibi olaylarla ilişkili değilse kediniz bir hastalığa yakalanmış olabilir ya da toksik bir cisim yutması sonucunda bu tepkimeyi vermiş olabilir.Ev içerisinde temizlik yapıyorsanız kediniz yerinde durmuyorsa temizlik maddesi yanlışlıkla ağzına değmiş olabilir ve aşırı tedirginlik ile köpürme salgılıyor olabilir.
Evcil hayvanlar için pire ve kene tedavilerinde kullanılan böcek öldürücüler yanlışlıkla yutulduğunda kediniz için toksik tehlikesi oluşturabilmektedir.
Köpüklenme Devam Ediyorsa Ne Yapılır?
Kediniz aşırı salgı ve köpürmeye devam ediyorsa istenmeyen bazı belirtiler de meydana gelebilir. Bazı durumlarda kediniz hafif salya akıtıyorsa endişe etmenize gerek yoktur. Fakat, kedinizde iştahsızlık, titreme ve kusma gibi değişik davranışlar devam ediyorsa en yakın veterinere götürmeniz gerekmektedir. Diş sağlığına dikkat etmediğinizde, diş hastalığı eğer ki ilerlediyse bu sebepten de köpürme oluşabilir. Geç kalınmış diş sağlığında kedinizin dişi çekilmesi gerekecektir.
Bakteriyel enfeksiyon varsa, hekiminiz bu enfeksiyonu önlemek için kedinize antibiyotik verecektir. Eğer ki kedinizde üst solunum yolu viral enfeksiyonu var ise, kedinizi dinlendirmenizi ve diyetine devam etmesi için bazı mamaları yazması gerecektir.
Ağız Köpüklenmesini Önleme Yolları
Evcil kediniz için güvenli ev ortamı sağlamalısınız. Bu sayede yerde bir cisim görmeyen küçük dostunuz ağzına birşey koymayacaktır.
Kediniz ile zaman geçirin, yakın arkadaşlıklar kurun. Bu sayede kediniz kendini güvende hissedecektir. Korku ya da endişe gibi sorunlar ortadan kalkacaktır.
Eve gelen yabancı bir kişinin asla kedinizi korkutmasına izin vermeyin. Bu davranışlar kediniz için tehlikeli durumlar arz eder.
Zamanı geçmiş kedi mamalarını ev içerisinde tutmayın. Zamanı geçmiş mamaların nem oranı yüksektir, kedinize asla vermeyin.
Kedinizin ağız sağlığı için yılda bir ya da iki kere diş sağlığını kontrol ettirin. Uzman veterinerlere götürerek bu işlemi yaptırabilirsiniz.