Kedilerde Lösemi

Kedilerde lösemi oldukça ciddi sonuçları olan ve en kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır. Pek çok etkinin yaşayabilecekleri bu hastalık farklı belirtiler ile kendini gösterebilir. Kedilerin yaşamakta oldukları lösemi hastalıklarının belirtilerinden herhangi birinin kendinizde görülmesi durumunda hiç vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanız gerekmektedir. Veteriner hekimler kedinizden istediği testler sayesinde kısa süre içerisinde kendinizin yaşadığı problemi çözmektedir. Eğer kediniz lösemi hastalığı ile karşı karşıya kaldıysa, bu hastalık hakkında tedavi sürecinin bir an önce başlaması gerekmektedir. Kedilerde lösemi hastalığının erken teşhis edilmesi tedavi sürecinin erken başlamasını sağlayacağı için oldukça önemlidir. 

Kedilerde Lösemi Nedir? 

Kedilerde lösemi hastalığı olarak bilinen bu hastalık bir virüs sebebiyle yaşamaktadır. Kedilerin tükürük bezleri, kemik ilikleri veya solunum yolları gibi farklı bölgelerinde çoğalabilen bu virüs, lösemi hastalığına sebep olmaktadır. Kedilerin hayatlarını kaybetmesi gibi çok ciddi sonuçları olabilecek bu hastalığın farklı nedenleri bulunabilir. Kedilerde lösemi hastalığı, kanser tipinde ilerlemekte olan çok ciddi bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Ancak erken teşhis ve doğru tedavi ile lösemi yakalanan kedilerin iyileşebildikleri durumlarda bulunmaktadır.

Kediler Neden Lösemi Olur?

Kedileri yaşamakta oldukları lösemi hastalığı hakkında en merak edilen konuların başında bu hastalığın nasıl ve kimlere bulaştığı gelmektedir. Kedi lösemisi insanlara bulaşması mümkün olmayan bir virüstür, bu virüs yalnızca kediler arasında bulaşabilir.  Lösemi hastalığına yakalanmış bir kedi başka bir kediye pek çok farklı yolla bu virüsü geçirebilir. Tükürük, kan, tırmalama veya kullanılan ortak mama kabı gibi farklı etkenler versene virüsün bulaşılmasına sebep olabilir. Kedilerin birbirlerini yalamaları gibi direkt olarak fiziksel temas halinde oldukları aktiviteler lösemi virüsün geçmesini sebep olmaktadır. 

Kedilerde Löseminin Belirtileri Nelerdir? 

Kedilerde lösemi farklı şekillerde kendini gösterebilir. Her kedinin Bağışıklığının farklı olması sebebiyle hastalığın belirtileri de aynı şekilde meydana gelmez. Fakat yaşanan en genel lösemi belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır: 

  • Kedilerin diş etlerini zaman nasıl soluklaşması ne sararması,
  • Lenf düğümlerinde görülmekte olan büyüme ve şişlik, 
  • Üst solunum yollarında veya deride sık aralıklarla görülen enfeksiyonlar,
  • Rinitis, konjuktivitis, keratitis hastalıkları
  • İştahsızlık ve buna bağlı olarak yaşanan kilo kaybı,
  • Normalin üstünde tüy dökme ve Tüylerim mat, sağlıksız görünmesi, 
  • Ağızda meydana gelmekte olan sarı renk ve gözlerde meydana gelmekte olan beyazlık, 
  • Egzersiz yapmaya karşı duyulan isteksizlik ve enerji kaybı, 
  • Geçmeyen ateş,
  • Kulak ve göz enfeksiyonları,
  • Nefes darlığı problemi,
  • Sık aralıklarla tekrarlayan viral hastalıklar,
  • Anemi. 

Kedinizde bu belirtilerden herhangi birinin gözlenmesi durumunda vakit kaybetmeden uzman bir veteriner hekime gitmeniz gerekir. Veteriner hekimler uygulayacakları pek çok farklı test sayesinde kedinizin ne gibi bir problem yaşadığını anlayacaktır. Bu hastalığın tedavisinde erken teşhis oldukça önemlidir. Kedilerde lösemi hastalığı genellikle ilaç tedavisi ile iyileşmektedir. Kedilerin bu aşamada aldıkları ilaç tedavisinin yanında besin takviyeleri tüketmeleri de başlıklarının güçlenmeleri adına oldukça önemlidir. 

İlaç tedavisinin yeterli kalmadığı durumlarda kediler hastalığını atlatabilmek adına kemoterapi tedavisi görmektedir. Kedilerin bu hastalığı atlatabilmeleri adına bağışıklıkları kuvvetli olmaları gerekir. Kedilerin lösemi virüsünden uzak tutulması için dikkat edilmesi gereken pek çok farklı etken bulunmaktadır. Kedileri ölümleri ile sonuçlanabilir çok ciddi bir hastalık olan lösemiden korunmak için yapılması gereken aşılar da bulunmaktadır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.