Kedilerde Kuyruğun İşlevi

Kedilerde kuyruğun işlevi oldukça merak edilmekte olan konular arasında bulunur. Genel olarak, kediler aynı kuyruk şekline sahiptir. Japon kedilerinin farklı bir iskelet sistemi vardır ve yapısal olarak sadece Manx ve Bobtail olarak bilinirler. Bunun dışında tüm kedilerin iskelet sistemi aynıdır. Bu nedenle kuyruk, iskelet sisteminin bir devamıdır. Kedinin iskelet sistemi, insan iskeletinden çok farklı olan iki yüz otuz kemikten oluşur. Bu farklı morfolojiler nedeniyle kedinin vücudu esnektir. Özellikle boyun bölgesi insan boyundan çok farklıdır. Kedilerin boyunlarının bu esnekliği, onlara boyunlarını çok geniş bir açıyla çevirme fırsatı verir. Bu esnek yapısı sayesinde vücuduna aerodinamik etki sağlayarak, zıplama, tırmanma ve hücum durumlarında omuzlarını iyi geri çekmelerini sağlar. Bu kuyruklar, aralarında büyük bir ölçüde denge ve tutarlılık işaretleri sağlarlar.
Kuyruklar yalnızca denge sağlama için değildir. Maine coons olarak bilinen ve daha büyük olan cins kediler, soğuk havalarda sıcaklık sağlamak için çoğunlukla kuyruklarını sımsıkı sararlar. Kuyruğun bir başka işlevi de kediler son derece dar yollarda yürüdükleri esnada mesafeleri ayarlamaktır. Kedilerin kuyruklarının iyi bilinen bir diğer işlevi de iletişim sağlama işlevidir. Geniş ve kıvrımlı bir şekilde olan kuyruk bulunan konumdan rahatsızlık duyma anlamına gelir, kabarık bir kuyruk ise özgüven ve yüzleşme anlamı taşımaktadır.
Kedilerde Sık Karşılaşılan Kuyruk Problemleri
Kedilerde kuyruğun işlevi ile birlikte kedilerde sık sık kuyruk problemlerine de rastlanır. Bir kedinin kuyruğu, vücuttaki çok hassas bir doku ile ilişkilidir. Bu dokularda (yani kuyruk kemiğinde) hasar, kedilerde ciddi kuyruk sorunlarına neden olarak enfeksiyon riskini artırabilir. Kedinin kuyruğu kediler için çok önemli bir organ olduğu için onu korumak ve sağlıklı tutmak çok önemlidir. Bir kedinin kuyruğu, özellikle enfekte ise ciddi şekilde zarar görebilir. Enfeksiyonun ilerleme ve kedinin kuyruğunu kaybetme riski çok yüksektir. Genel olarak, bir kedinin kuyruğunun bir çürük durumunda tedavisi çok zor ve çok pahalıdır. Sokak kedilerinde durum biraz daha farklıdır. Kırık veya yaralı bir kuyruk genellikle kendi kendine iyileşir. Ancak enfeksiyon durumunda durum farklıdır. Çünkü enfeksiyonun tedavisi çok önemlidir. Aksi takdirde kedinin tüm vücudu enfeksiyon kapabilir ve ölümle sonuçlanabilir. Bir kedinin kuyruğunun önemli bir unsuru, anal bölgenin doğrudan kuyruğun altında yer almasıdır.
Kedilerin Kuyruk Yapısı
Anüsün her iki tarafında iki tip bez vardır. Bu bezler bağırsak hareketleri sırasında kedilerde kuyruğun işlevi olarak sıvı bir madde salgılarlar ve çok hoş olmayan bir kokuya sahiptirler. Bu sıvı madde, kediler için bağırsak hareketlerini daha kolay ve rahat hale getirir. Ancak bu bezlerin oluşturduğu sıvı boşaltılamadığında dışkıda kaldığı için anal bölgede ağrı ve kaşıntı oluşabilir. Bu durumda kediler, dışkıları sıvı ile içinde kaldığı için acıttığı için kaşınmaya, ısırmaya ve hatta kuyruklarını incitmeye başlarlar. Ama bunu yapmazlar çünkü bağırsak hareketi yapmak daha acı vericidir ve bir süre sonra çıkmayan dışkı kabızlığa neden olur ve içinde keseler oluşur bu da şişmeye neden olur. Bu durumda ağrı nedeniyle dışkılamayı tamamen reddederler ve kuyruğa zarar vermeye başlarlar. Böylece kuyruk büyük hasar görebilir ve daha da ciddi boyutlara varan hastalıklarla karşılaşılabilir.