Kedilerde Kulak Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi sahiplenenler özellikle de temizlik konusunda birçok faktöre dikkat etmelidir. Öyle ki kedilerde kulak temizliği çok önemli bir süreçtir. Sadece kulak değil, pati, vücut ve ağız temizliğine de gereken önemi göstermenizde yarar var. Kedinizin yaşı ilerledikçe farklı hastalıklara maruz kalabileceğini unutmadan hijyenine dikkat etmeli ve yazımızın devamında paylaşacağımız bilgilerin tamamını okumalısınız.

Kedilerde Kulak Temizliğinin Önemi

Kediler normal şartlarda kendini her zaman temiz tutan şirin canlılardır. Ancak kulakların detaylı temizlenmesinde bazı sorunlar yaşayabilen kedi dostlarımıza yardımcı olmamız gerekir. İlerleyen yaşlarda kulak enfeksiyonları, kulak akarı ve kan kabarcıklarıyla karşılaşmamak için önce veteriner hekim kontrolüne götürmeniz gereken kedinizi daha sonra özel kulak temizleyicileri ile desteklemelisiniz. Kedilerde oluşabilecek herhangi bir kulak enfeksiyonunda genelde ilaç tedavisi uygulanır. Ancak asıl önemli olan durum, kulak hastalıklarının yaşanmasını önceden engellemektir.

Bazı kediler kulaklarını kendi temizler ve ekstra temizliğe ihtiyaç duymaz. Fakat her kedide aynı durum söz konusu olmayabilir. Kedinizin kulaklarında herhangi bir anomali görmemek için şimdi paylaşacağımız bilgilere göre hareket etmenizde yarar var. Genelde kedilerin kulakları uzun vadede temizlenmediğinde kulak iltihabı gibi sorunlar yaşanabilir.

Kedilerin Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Kedinizin kulaklarını ilk defa temizleyecekseniz biraz sabırlı olmanızda yarar var. Aslında bu süreç çok basit gibi görünse de bazı durumlara dikkat etmeniz gerekiyor. Hazırlayacağınız temizleme solüsyonu ve gazlı bezin ardından;

  • Kedinizin kulağını kibarca geriye doğru çekin.
  • Tek bir kulak kanalını solüsyonla doldurun.
  • Kulak tabanına 10 saniye kadar masaj yapın.
  • Ardından kedinizin doldurduğunuz çözeltiyi akıtmasını sağlayın.
  • Kulak kanalındaki fazla sıvıyı temizlemek adına mutlaka gazlı bez kullanın.
  • Parmağınızın çevresine saracağınız gazlı bez ile temizliği tamamlayın.
  • Bu işlemi diğer kulakta da sorunsuz bir şekilde uygulayın.

Kedinizin kulaklarını temizlerken aslında farklı bir kişiden destek almanız gerekir. Çünkü kedi bu aşamada strese girebilir ve son derece hareketli olabilir. Kesinlikle kesici ya da sivri uçlu aletler kullanmamalısınız. Temizlik sonrasında gazlı bezden faydalanarak kulak kıvrımlarını da temizlemeyi unutmayın.

Kedinizin kulaklarını başarılı bir şekilde temizlemek için özel ekipmanlara ihtiyacınız olmayacaktır. Pamuk ya da gazlı bezin yanı sıra kulak temizleme solüsyonu kullanarak bu süreci yönetebilirsiniz. Elbette işlem sonrası ödül mamasıyla ödüllendireceğiniz kedinizi bu sayede kulak temizliğine alıştırabilirsiniz. En az iki haftada bir veya haftalık olarak kedinizin kulaklarını temizlemenizi öneren uzmanlar, ilk kulak temizleme için veterinerden destek almanızı tavsiye edecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.