Kedilerde Hastalık Belirtileri ve Önlemler

Kedilerde hastalık belirtileri ve önlemler evcil hayvan sahipleri için büyük önem taşıyan konular olmaktadır. Kedi sahipleri, kedilerdeki küçük değişiklikleri fark etmekte zorluk çekebilirler. Ek olarak, bu değişikliklerin bir sağlık sorununu temsil edip etmediğini anlamak önemlidir. Hastalıkları gizlemede iyi olan kediler, hastalıklarıyla hiçbir duygusal bağ kurmazlar. Böylece acıyı ya da ağrıyı kabul eder ve hayatlarına normalmiş gibi devam ederler. Kediler hastalıklara karşı bu kadar iyi bir dirence sahip olsalar da onlar için endişelenmeniz normaldir.

Kediler bazı hastalıklar söz konusu olduğunda kimi zaman belirtileri çok fazla yansıtmazlar. Kedinizin bu semptomları veya hastalıkları düşündüğünüzden daha uzun süredir yaşadığını bilmelisiniz. Bu durumda, kedinizi ve hemen hemen her hareketini gözlemleyin. 

Kedilerde Kusma

Kusmanın normal kabul edilip edilmediği sıklığına bağlıdır. Çoğu insan kedilerin birkaç günde bir kusmasını normal bulur. Ama durum her zaman böyle değil! Özellikle uzun tüylü kediler kendilerini yalarken midelerinde biriken tüy yumaklarını yutar ve bu da zaman zaman kusmalarına neden olur. Bu normal kabul edilen ancak sıklığı normal kabul edilmeyip önlem alınması gereken bir durumdur. Ayrıca arada bir kusmak her zaman ciddi bir sorun olduğunu göstermez, ancak son birkaç gün içinde, birkaç gün içinde birden fazla ve sürekli veya tekrarlayan kusma varsa mutlaka veterinerinize başvurmalısınız.

İştah Durumunda Değişiklikler

Bazı kediler yaşamları boyunca diğerlerinden daha az yeme eğilimi gösterebilir. Az gıda tüketimi ile iştahsızlık arasında önemli bir fark vardır. Anoreksiyadan bahsetmek için alışkanlıkta tüketilen besin miktarını azaltmak gerekir. Kedilerin bazen öğün atlamaları normaldir, ancak yine de kedinizin yemek yemesini izlemelisiniz. Kediniz yemeyi tamamen bırakırsa veya çok az yerse, hemen veterinerinize görünmelisiniz. Kediniz yemek yemiyorsa bu birçok hastalığın habercisi olabilir.

Yaşlı bir kedinin iştahı arttıysa, bunun endişe verici bir hastalık belirtisi olabileceğini unutmayın. İştahı artan ancak kilo almayan kediler, endokrin hastalıklarının, özellikle hipertiroidizmin veya diyabetin sonucu olabilir ve veterinerinizin emin olmak için testler yapması gerekir. Öte yandan genç kedilerde iştah artışı kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Ayrıca iştahı artan kedilerin aşırı beslenmeden obeziteye yol açabileceğini de varsayın. Obezite kedilerin sağlığı için son derece tehlikelidir.

İdrar Durumunda Değişiklikler

Kedilerde hastalık belirtileri ve önlemler konusunda kedilerin idrara çıkma sıklıkları da öne çıkıyor. İdrar yapma şeklinizde değişiklik olan bir kediniz varsa bu konuda çok dikkatli olmanız gerekir. İdrardaki değişiklikler, kedinizin idrar yolu veya böbrek sorunu olduğunun bir işaretidir. İdrara çıkma sıklığında veya miktarında değişiklik, idrarda kan, tuvalet dışında herhangi bir yere idrar yapma, idrar yaparken ağrı, idrar yaparken ağlama, idrar yapamama ve sık genital yalama gibi durumlar fark ederseniz hemen veterinere gitmeniz gerekir. 

Karakter Özelliklerinde Değişiklikler

Kedilerde hastalık belirtileri ve önlemler noktasında karakter özellikleri de büyük önem taşıyor. Kediler yaşlandıkça karakter özelliklerinin de değişiklik göstermesi tamamen normal bir durumdur. Ancak, kediniz arkadaş canlısı görünümlü iken aniden saldırganlaşıyorsa veya korkuyorsa ama yine de kendine güveniyorsa, veterinerinize görünmeli ve konuyu tartışmalısınız. Son olarak, kedinizin kafası karışmış ve yorgun görünüyorsa, problemin kaynağını derhal çözmeye çalışın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.