Kedilerde Gençlik Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde gençlik hastalığı son derece tehlikeli ve ölümcül seyreden hastalıklardan biridir. Hastalığın yaşanmasına neden olan Parvovirus tip 2 ile uyumluluk gösteren bir DNA virüsüyle beraber kedilerde bazı belirtilerle ortaya çıkar. Kedi gruplarında ve doğada yaygın olarak görülen gençlik hastalığı ayrıca belirli bir yaşam alanında vakit geçiren kedilerde yaygındır. Virüs son derece dayanıklı olmakla beraber ortam ısısının 10-25 derece olması halinde birkaç sene varlığını sürdürebilir. Kedi Panleukopenia adı verilen bu hastalığın olduğu ortamların mutlaka çamaşır suyuyla temizlenmesi gerekir.
Kedi Gençlik Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Doğada hem yaygın hem de dirençli olan bu hastalık uzun yıllar canlı kaldığından enfekte kediler aracılığıyla bulaşmaktadır. Kedilerin ortak kullandığı su ve mama kaplarıyla da bulaştığı bilinir.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri
Kedilerde gençlik hastalığı belirtileri;
- Nörolojik semptomlar
- Burun akıntısı
- Aşırı hapşırma
- Yürümede zorluk
- Gözlerde akıntı
- Depresyon
- Mamaya karşı ilgisizlik
- Tüylerde bozulma
- Kusma
- İshal
- Kilo kaybı
- Yüksek ateş
- Kanlı ishal
- Kansızlık olarak sıralanmaktadır.
Virüsün vücuda girmesiyle beraber 10. günden sonra ilk belirtilerini gösteren kedi gençlik hastalığında kediler ayaklarını karın altına toplar ve her zaman gergindir. Ayrıca hem iştahsız hem de mutsuzdurlar. 10 günlük dönemden sonra ateş 41 dereceye çıkabilir. Bu durumda ishal, kusma ve tüylerde dağınıklık gibi durumlar yaşanabilir. Kusma halinde kusmuğun rengi genelde yeşildir ve yapışkan kıvamdadır. Ayrıca kedinin sıvı dengesi de ciddi anlamda bozulacaktır.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Tedavisi
Kedilerde gençlik hastalığının tedavisinde kesin bir uygulama söz konusu değildir. Çünkü viral hastalıklarda teşhis kolay olabilir ancak hastalığı ortadan kaldıracak tedaviler olmayabilir. Bu nedenle kedinize destekleyici tedavi yöntemleri uygulanır. Hasta kedilere serum takviyesi yapılır ve bu sayede sıvı kaybının önüne geçilir. Ayrıca semptomlara bakılarak farklı tedavi yöntemleri de geliştirilebilir. Viral bir hastalık olduğundan kesin tedavisi bulunmayan gençlik hastalığına karşı kedinizin aşılarını yavruluk döneminden itibaren düzenli yaptırmanız gerekir. Ayrıca sağlıklı ve kaliteli mamalarla besleyerek diğer viral hastalıklara yakalanma riskini azaltabilirsiniz.