Kedilerde Distosi
Kedilerde distosi çok yaygın görülebilen bir rahatsızlıktır. Distosi nedeniyle pek çok kedi sahibi sürekli olarak veterinere giderek tedavi ettirmek isteyebilir. Distosinin çok farklı nedenleri olsa da temel nedeni genetik yatkınlık denilebilir. Genelde brakisefallik ırklarda görülebilen bir durumdur. Scottish fold, munchkin, himalayan ya da persian ırkına sahip kedilerde sıklıkla görülür. Çok genç ya da çok yaşlı kedilerin vücudu doğuma hazır olmadığı için de distosi riski artar. Bu nedenle kediler çiftleştirilmeden önce yaşına dikkat etmek gerekir.
Distosi rahatsızlığı hamile olan anne kedinin doğum sırasında yavrularını çıkarırken güçlük çektiği doğuma verilen isimdir. Bu sorun genelde doğumun ikinci evresinde belirginleşmektedir. Çünkü doğum sırasında ilk yavru kedi 60 dakikadan fazla sürede çıkar. Eğer durum bu olursa kedinin acil bir bakıma ihtiyacı olabilir. Bu gibi durumlarda direkt olarak veteriner hekimle görüşmek gerekmektedir. Bu sorun genelde doğum sırasında tespit edilir. Fakat doğumdan önce yapılan bazı testler kedide Distosinin olup olmadığını gösterebilir. Bu testler sonucunda veteriner hekim hamileliği izler. Yaptığı tedavilerle komplikasyon riskini de oldukça azaltabilir.
Kedilerde Distosinin Nedenleri
Kedilerde distosi rahatsızlığı fetüsten ya da anneden gelen bazı komplikasyonlar sonucunda görülebilmektedir. Her iki distosi türünde de farklılıklar görülür. Bu sebeple kediler dikkatli bir şekilde incelendikten sonra distosi türüne göre tedavi edilmelidir. Distosi türlerinin özelliklerinden bazıları şu şekilde sıralanmaktadır;
- Maternal Distosi: Bu tür genelde tıkanıklığa, zayıf uterus ataletine ve dar bir pelvik kanalına sahip olan anne kedilerde görülmektedir. Pelvisin doğru boyutta (olgunlaşmamış, malformasyon ve kırık pelvis) olmaması sonucunda yavru kedi de doğru bir şekilde dışarıya çıkamaz. İkinci gelen yavru kedide ise rahimde kasılmalar gerçekleşmez. Bu kasılmalar gerçekleşmediği takdirde fetüsün dışarı atılması neredeyse imkansız hale gelir.
- Fetal distosi: Fetal distosi türünde ise fetüslerde herhangi bir malformasyon varsa, çok büyükse ya da yetersiz bir çıkış pozisyonundaysa dışarı çıkmakta çok zorlanırlar. Bunun sonucunda ise doğumda pek çok komplikasyon görülebilir.
Kedilerde Distosinin Tedavisi
Kedilerde distosi tedavisi rahatsızlığı türüne göre yapılmaktadır. Temelde üç farklı tedavi yöntemi uygulanır:
- Tıbbi Tedavi: Eğer distosi kedide kasılma olmadığı için oluştuysa bir ilaç tedavisi ile bu durumu desteklemek gerekebilir. Bu durum genelde distosinin olduğu doğumdan önce yapılan muayeneler sırasında belli olur. Doğuma az kaldığı zaman belirli ilaç takviyeleri ile annen karnındaki kasılmalarının artırılması sağlanır. Tıbbi tedavi en sağlıklı distosi tedavisidir.
- Manipülatif Tedavi: Fetüsler yanlış bir konumdaysa veteriner hekim tarafından pozisyonları düzelttirilir. Yani anne karnındayken kedilerin hareket edebilecekleri bir alana yerleştirilir. Ya da veteriner hekim direkt elle çıkararak kediye doğum yaptırır.
- Cerrahi Tedavi: Bu müdahale sonucunda yavru kediler anne karnında sezaryen ile çıkarılmaktadır. Annenin hayati tehlikesi olduğu zaman ya da teşhis için zaman olmadığı zaman bu tedavi yöntemi uygulanır.