Kedilerde Diş Eti İltihaplanması

Kedilerde diş eti iltihabı, diş etlerinde çeşitli derecelerde iltihaplanma oluşmasıdır ve bu bir sürecin başlangıcıdır. Diş eti iltihabı, periodontal hastalığın (Diş eti ve dişleri destekleyen diğer tüm dokuların ortak iltihabi hastalığıdır.) ilk ve en erken aşaması olarak kabul edilir. Bununla beraber bu aşamada gerekli müdahale yapıldığında ve tedavi sağlandığında periodontal hastalığın oluşma riski ciddi anlamda düşmektedir ve süreç tersine çevrilebilmektedir. Özellikle 3 yaş ve üzerindeki kedilerin büyük çoğunluğunda çeşitli derecelerde diş eti iltihaplanması şekillenir. Yapılan bazı araştırmalarda 3 yaş üzerindeki kedilerin %80’den fazlasında bu durum ile karşılaşılmıştır.

Kedilerde diş eti iltihaplanmasını erken ve ileri dönem şeklinde ikiye ayırmamız mümkündür. Erken dönemde diş etlerinde hafif kızarıklık ve bir miktar diş plağı bulunmaktadır. Bununla beraber diş etlerinin yüzeylerinde herhangi bir anormallik yoktur ve diş eti yüzeyleri olması gerektiği gibidir. Dişlerde biriken yemek atıkları, bakteriler, ölü hücreler ve diğer kalıntılar plak oluşumuna zemin hazırlamaktadır ve bu oluşumların ortaya çıkması kolaydır. İleri diş eti iltihaplarında ise kızarıklık daha şiddetlidir. Diş eti yüzeyleri düzensiz bir yapıya bürünmüştür. Plak oluşumu şiddetli ve diş taşı oluşumları vardır. Diş taşları diş plaklarına kalsiyum fosfat, kalsiyum karbonat gibi organik maddelerin katılması ile oluşur.

Kedilerde Diş Eti İltihabı Nedenleri

Bu sorunun tek başına bir nedenini söylemek çok doğru değildir. Genellikle birden fazla faktörün bir araya gelmesi ile beraber ortaya çıkar. Bu sorunun başlangıcına neden olabilecek faktörler aşağıdadır.

  • Yaşın ilerlemiş olması
  • Beslenme bozuklukları ve yanlış beslenme
  • Sürekli olarak yumuşak gıdaların verilmesi
  • Solunum sorunlarına bağlı burun yerine ağızdan nefes alınması
  • Diş yapısındaki bozukluklar
  • Diş bakımına ve temizliğine yeterli önem verilmemesi
  • Diyabet gibi bazı kronik hastalıklar
  • Bazı otoimmun hastalıklar
  • FeVL ve FIV gibi bazı hastalıklar

Kedilerde Diş Eti İltihabı Belirtileri

Diş eti iltihaplanmasının en önemli ve erken aşamadaki belirtisi diş etlerindeki kızarıklıktır. Diş etlerindeki kızarıklık hastalığın şiddetine göre farklı boyutlarda olabilmektedir. Bunun yanında diş etlerinde şişme de görülebilir. Diğer önemli bir belirti ise ağız kokusudur. Kedinizin ağzında kötü bir koku ortaya çıkar. Daha ileri aşamalarda ise diş etinin yapısı bozulmaya başlamış, plak ve diş taşı oluşumları belirgindir.

Kedilerde Diş Eti İltihabı Tedavisi

Burada hastalığın şiddetinin belirlenmesi çok önemlidir. Veteriner hekim fiziksel muayene ile beraber diş röntgeni çekerek sorunun diş köklerinin ne kadar etkilediğini görmek isteyebilir. Yine diş plağı ve diş taşı oluşumları ile bunların şiddetinin belirlenmesi gerekir. İleri aşamalarda dişler ciddi anlamda etkilenmiş olabilir. Bu durumda diş çekimi bir tedavi seçeneğidir. Eğer durum bu kadar şiddetli değilse diş taşlarının temizlenmesi ile tedaviye başlanır. Diş taşları ve diş eti çevresindeki plak ve ölü hücreler temizlenir. Sonrasında bir süre antibiyotik kullanımı ve antiseptik solüsyonlar ile ağız içerisinin temizlenmesi faydalı olabilir. Diş etlerindeki kızarıklık ve diş eti çekilmelerinin ise zamana bırakılarak düzelmesi beklenir.

Kedilerde bu tür sorunlar ile karşılaşmamak için özellikle dikkat etmeniz gereken iki husus vardır. Bunlardan ilki beslenmedir. Kedinizi mutlaka kaliteli kuru mamalar ile beslemeniz gerekir. Ev yemekleri ve sürekli olarak yaş mama kesinlikle vermeyin. Sadece ara sıra ödül amacı ile yaş mama verebilirsiniz. Diğer nokta ise ağız ve diş bakımıdır. Kedinizin dişlerini mümkün olduğunca fırçalamaya çalışın ya da diş temizleyici özel solüsyonlardan kullanın. Ayrıca veteriner hekim ziyaretlerini ihmal etmeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.