Kedilerde Bağışıklık Sistemi

Kedilerde bağışıklık sistemi her canlıda da olduğu gibi dış dünyadan gelebilecek bakterilere, parazitlere ve virüslere karşı koruma sağlayan iç savunma mekanizmasıdır. Bu iç savunma mekanizması olan bağışıklık zayıfladığı zaman kedilerin yaşamlarını tehdit edebilecek birden fazla hastalığı ortaya çıkarabilir. Kediler, doğduklarında anne sütüyle beslendikleri zaman daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olurlar. 

Kedilerde Bağışıklık Sistemi Zayıflarsa

Kedilerde bağışıklık sistemi zayıflaması sonucu birçok hastalıkla karşılaşmaları ihtimali artar.

  • Tedavilere cevap vermeyen enfeksiyon hastalıkları oluşabilir. 
  • Yavru kedilerde gelişim süreçlerinde yavaşlama görülebilir.
  • Cilt sağlıkları ve tüy sağlıkları bozulabilir.
  • Halsizlik, iştahsızlık gibi kronikleşebilen rahatsızlıklarla karşı karşıya kalınabilir.

Kedilerde Bağışıklık Sistemi Zayıfladıysa Nasıl Güçlenir?

Kedilerde bağışıklık sistemi güçlendirme çabalarından önce neden zayıfladığını tespit etmek gerekir. Tam kan sayımı, idrar analizi, fiziksel muayene, biyokimya profili gibi birçok test yaptırılıp ana neden bulunması gerekir. En başta veteriner hekimler de müdahale edebilir fakat veteriner hekim müdahalesi görmeden de bağışıklık sistemini güçlendirici yöntemler vardır.

Kedilerde Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yöntemler

Kedilerde bağışıklık sistemi bağışladıysa güçlendirmek için birden fazla yöntem mevcuttur; 

  • Kediler de diğer insanlar gibi stres faktöründen etkilenen canlılardır. Kedi vücudu stresle karşılaştığı zaman çok çeşitli reaksiyonlar gösterebilir. Bu reaksiyonlar bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu sebeple kedilerin bağışıklık sistemini düşürmemek ve eğer düşükse güçlendirmek için stresten olabildiğince uzak tutulması gerekmektedir. 

Kedilerin evde sürekli yalnız kalmaları, çok fazla mekan değişikliğine uğramaları, kumlarının düzenli şekilde temizlenmemesi, bakımlarının düzenli olarak yapılmaya çalışması, tüylerinin düzenli olarak taranıp kedilerin rahatlatılmaya çalışması gibi yöntemler kedileri stresten uzak tutar.

  • Kedilerde bağışıklık sisteminin güçlenmesi için oyun oynamaları ve egzersiz yapmaları gerekmektedir. Çünkü formda bir vücut, güçlü kaslar, uyanık zihin bağışıklığı güçlü tutabilmek için en önemli faktörlerdendir. Fakat ev kedileri pineklemeye, sürekli uyumaya alıştıkları için egzersizden uzak durmaya maruz kalmaktadırlar. Bu sebepler bağışıklık sistemini düşürmeye neden olabilir.

Kedilerin kısırlaştırılması kronik eflamasyone ve obeziteye sebep olabilir. Bu durum ise bağışıklık sistemini çok hızlı bir şekilde düşürür. Bu sebeple kedileri oyuna teşvik emek ve egzersiz yapabilecekleri ortamlar hazırlamak gerekmektedir. Bu davranış değişiklikleri kedilerdeki bilişsel ve fiziksel uyararak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için bir diğer önemli faktör de beslenmedir. Yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemi reseptörleri bağırsaklarda bulunmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmek , temel besin ihtiyaçlarının karşılanması, vitamin ve minerallerin vücuda alınması bu reseptörlerin doğru çalışmasını destekler. 
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bazı besin öğelerine ağırlık vermek gerekmektedir. Protein ve amino asitler bağışıklık sistemine tepki gösteren enfeksiyonlarla savaşarak bağışıklık sistemine destek vermektedir. Soya fasulyesi, tavuk, yumurta, somon balığı gibi besinler tercih edilebilir.
  • Bağışıklık sistemini destekleyen yağ asitleri kedilerin mamalarına eklenerek yardımcı olabilir. Bu yağ asitleri bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesinden yanı sıra kedilerin cilt ve tüy sağlığı için de olumlu sonuçlar doğuracaktır. Aynı şekilde bağışıklık sistemini destekleyen antioksidanlar da mamalara eklenebilir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.