Kedilerde Ateş Belirtileri ve Çözümü
Kedilerde ateş belirtileri ve çözümü kedi sahiplerinin sık merak ettiği konular arasında yer alıyor. Kedilerde iç ve dış etkenlerden dolayı oluşan bakteri ve virüsler yüksek ateş belirtisini ortaya çıkarabilir. Bu durumun farklı bir hastalığın habercisi olma ihtimali de bulunur. Doğru teşhisin yapılabilmesi için gerekli önlemler alındıktan sonra devam eden hastalığın tedavisine yönelik olarak uzman bir veteriner ile görüşülmesi gerekir.
Kedilerde Yüksek Ateş Belirtileri
Kedilerde ateş belirtileri ve çözümü farklı tedavi yöntemleri ile fark edilerek çözüme kavuşturulabilir. Kedilerde insanlarda olduğu gibi yüksek ateş problemi ile karşı karşıya kalabilir. Özellikle yapılan ölçümler doğrultusunda 38 derece ile 39 derece arasında bir vücut ısısına sahip oldukları görülmektedir. Yetişkin bir kedinin vücut ısısı ile yavru bir kedinin vücut ısısı arasında fark bulunur. Genellikle yavru kedilerin vücut ısılarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Normal seviyenin üzerinde bir riski bulunduğunun fark edilmesi gereken derece ise 40’tır. Eğer bir kedinin vücut ısısı 40 dereceyi geçmişse burada bir enfeksiyon belirtisi olduğu söylenebilir. 41 derece ve üzerindeki ateşlenmelerinde kedinin hipertermi geçirdiği söylenebilir.
Kedilerde ateş belirtileri ve çözümü öncelikle belirtilerin fark edilmesi ile başlatılan bir süreci içerir. Kedilerde oluşan vücut ısısının yükseldiğinin fark edilebilmesi için farklı belirtiler beraberinde görülür. Bunlar sırasıyla:
- Kedide oluşan normalin dışında yorgunluk ve halsizlik durumu
- Kedinin adımını atmada zorlanması
- Mide rahatsızlıkları geçirmesi
- Kusma gibi belirtilerle bunu fark ettirmesi
- Normalden daha az yemek yemesi ve iştahın da azalmalar görülmesi,
- Kulak ve kuyruğunun güçsüzleşmesi
- Ateşi yüksek olduğu için daha serin ve soğuk yerlerde bulunmak istemesi
- Özellikle burun kısmında aşırı kuruluk yaşaması oluşan ateşin belirtisi olarak görülebilmektedir.
Kedilerde Ateş Tedavisi
Kedilerde yüksek ateş problemine karşı belirtiler fark edildikten ve böyle bir durumun varlığı kesinleştikten sonra neden böyle bir durumla karşı karşıya kaldığı merak edilebilir. Özellikle ev yaşamı dışında dışarıyla da aktif bağlantısı bulunan kedilerde bu sıklıkla yaşanan bir durumdur. İç parazit ve dış parazitler buna neden olabilir. Dışarıdan taşınan virüs ve bakteriler vücutta ateş belirtisine sebep olacaktır. Bazı bulaşıcı hastalıklar buna neden olabilir. Enfeksiyon belirtileri, yenen gıdadan dolayı zehirlenmeler, kedinin belirli bir hastalığın tedavisi için verilen ilacın yan etkisi, süreçte vücudunda oluşan kronik mantar hastalığı hormonal bozukluklar sebep olabilmektedir.
Kedilerde ateş belirtileri ve çözümü için öncelikle bir ateş ölçer kullanılmalıdır. Kedinin ateşini ölçebilmek için ateş ölçeri vücudunda koltuk altı bölümüne, göz kapaklarının bulunduğu alana yada patik kısımlarının iç noktalarına değdirerek ölçüm yapılabilir. Vücut ısısında normalin dışında bir durum gözlemlendiğinde herhangi farklı bir yola başvurmadan bir veteriner ile görüşülmesi önerilmektedir. Eğer önceden böyle bir durum yaşanmış belirli ateş düşürücü ilaçlar verilmişse bu ilaçlar belirli miktarlarda kullanılabilir. Bekleme aşamasında iken kedinin kaybettiği su dengesini kazanabilmesi için su içirilebilir, nemli bir bez yardımı ile vücudu hafif hafif ıslatılabilir. Böyle bir durumda soğuk su içerisine kedinin sokulması ani olarak şoka girmesine ve ölümle sonuçlanan bir durumun yaşanmasına neden olabilecektir, bu konuda çok dikkatli olunması gerekir.