Kediden Kene Nasıl Temizlenir?

Kediden kene nasıl temizlenir kedi severlerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Kene yapısal olarak yapıştığı canlıya zarar veren tehlikeli bir parazittir. Özellikle kedilerin derisine yapışarak burada barınmaya çalışan bütün kene türleri farklı boyutlarda ciddi hastalıkların yayılmasına neden olabilir. Bu kedinin bütün vücut direncini olumsuz olarak etkilerken zarar görmesine neden olacaktır. Bu konuda önlem alabilmek için farklı teknikler bulunur.
Kedide Kene Nasıl Tespit Edilir?
Kediden kene nasıl temizlenir konusunda yapılan incelemeler ciddi verileri ortaya koyuyor. Özellikle kedilerin aşırı kan kaybına uğramasına neden olan kenelerin deri altına yerleşmesi olası bir durumdur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında belirtiler takip edilerek çözüme dönük ne yapılabileceği düşünülmelidir. Burada önemli olan süreleri doğru tespit ederek zamanı iyi kullanabilmektedir. Kedinin vücudunda herhangi bir kene yapışma durumu fark edilmişse yaklaşık olarak 48 saat içerisinde bölgenin temizlenmesi gerekmektedir. Kenenin bulaşıcı bir hastalık yayma oranı bu saatin dışında farkedilmeden ihmal edildiğinde daha da artmaktadır.
Kediden kene nasıl temizlenir sorusu daha çok evde beslenen kedilerde böyle bir durumun olup olmayacağı üzerinde merak konusu oluşturur. Bunun tespit edilmesi de pek kolay değildir. Boyutları itibariyle oldukça küçük ve fark edilmez bir yapıdadırlar. Bu nedenle tetkik yapabilmek ve bunun üzerine çözüm geliştirmek gerekir. Keneler yapıştıkları alanda, şişlik ve bir yumruk büyüklüğünde görünüm oluştururlar. Özellikle kedinin baş ve boyun kısımları başta olmak üzere kulak ve pati kısımlarına da yapışabilirler.
İhmal edildiği takdirde ileride bulaşıcı hastalık olarak bilinen Lym veya Tularemi hastalığı oluşum gösterebilir. Böyle bir durumda daha çok kedinin iştahı azalırken yüksek ateş riski de bulunur. İleri boyutta keneden kaynaklı olarak kedilerde daha ciddi ve ölümcül hastalıklar görülebilir. Bu bağışıklıkları düşük olduğu için daha kolay enfeksiyona yakalanmalarına, solunum yollarında problem yaşamalarına neden olacaktır. Keneden kaynaklı olarak sıklıkla görülen anemi rahatsızlığı da oluşabilmektedir.
Kediden Kene Nasıl Çıkarılır?
Kene yapışmasından kaynaklı olarak yukarıda sayılan hastalıklardan birine tutulmuş olan bir kedinin herhangi bir aşı yolu ile bu hastalıktan kurtulması mümkün değildir. Ancak farklı ilaç ve antibiyotikler ile süreç daha sağlıklı hale getirilebilir. Kedide olduğu fark edilen kenenin yakalanabilmesi için kıskaçlı bir alet bulundurulabilir. Bu ucunun keskin olması gereken bir cihaz olmaktadır. En basit formülü bir cımbız yardımı ile bölgedeki kene temizlenebilir. Burada önemli olan kenenin çıkarılırken alanın iyi bir şekilde dezenfekte edilmesidir.
Keneyi bölgeden ayırabilmek için tüylerin altına yerleştiği unutulmamalıdır. Eğer çok uzamışsa kesilerek alan daha rahat tespit edilebilir. Kene fark edildiğinde cımbız yardımı ile kavranır ancak hızlı bir şekilde bölgeden çıkarmaya çalışılırsa vücuda yapışmış olduğu diş alanı hala orada kalabilir. Buna sebep olmamak için herhangi bir şekilde eli kıpırdatmadan sabit ve hızlı bir manevra ile yukarı doğru keneyi bir bütün olarak alabilmek gerekir. Yeniden farklı alanlara yapışmaması ve hastalık yaşanmaması için bir kabın içerisine – bu genellikle kapalı ve kapaklı olursa daha uygun olur- bir miktar alkol koyarak içine kene atılıp dezenfekte edilebilir. Ardından temizlenen deri alanı dezenfekte edilebilecek bir solüsyon ile iyice silinmelidir. Burada en önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta eğer uzun süre geçmiş ve kenenin varlığı fark edilmemiş kedi bulaşıcı bir hastalık yaşıyorsa muhakkak ki bir veteriner gözetiminde bu işlem uygulanmalıdır.
Kediden kene nasıl temizlenir konusu farklı açılardan ele alınmaya çalışıldı. Bu süreçte kedinin daha sağlıklı ve bağışıklığı kuvvetli bir hale gelebilmesi için vücudundan kenenin arındırılması gerektiği bilinmelidir. Kedide kene durumu gözlemlendiği ve tespit edildiğinde eğer bölgesel olarak risk taşıyorsa muhakkak ki bir veteriner gözetiminde bu işlem uygulanmalıdır.