En Ölümcül Kedi Hastalıkları Nelerdir?

Kedi dostlarımız için birçok hastalık sıralayabiliriz. Ancak hayvanseverler en ölümcül kedi hastalıkları hakkında mutlaka bilgi sahibi olmalıdır. Yapılan araştırmalarda kedilerin dünyada en çok sahiplenilen evcil hayvan olduğu bilinirken ortalama 500 milyon ev kedisinin olduğu da belirtilmektedir. Görüldüğü üzere dünya üzerindeki kedi popülasyonu bu kadar fazlayken, bulaşıcı hastalık riski de her zaman vardır. Bu yazımızda sizlere en ölümcül kedi hastalıkları nelerdir sorusunun yanıtlarını paylaşıyor olacağız.

Feline Calici Virus

Viral solunum yolu iltihabı olarak bilinen bu hastalık, kedilerin solunum yollarını doğrudan etkiler ve son derece tehlikelidir. Ani ölümlere neden olan Feline Calici Virus nedeniyle kedilerde ölüm oranı yüzde 30-35 arasındadır. İlk belirtileri burun akıntısı, gözyaşı, ağız ülserleri ve iştahsızlıktır. Aşıyla tedavi edilebilen bu hastalığa karşı düzenli aşılamanın yapılması gerekir.

Felince İnfectious Peritonitis

FİP hastalığının ilk belirtisi karın şişliğidir. Viral bir hastalık olmakla beraber ölümcüldür. Günümüzde adını sıkça duyduğumuz corona virüsünün mutasyona uğramış hali olan FİP virüsü, kedilerde karın şişliğine neden olur. Birçok hayvansever bu durumu kilo alımı olarak yorumlasa da ilerleyen vadede iştahsızlık, solumada güçlük ve nezle gibi belirtiler gösterebilir. Kesin bir koruma yöntemi olmadığı için kedinin sürekli havadar, sağlıklı ve temiz bir ortamda yaşaması gerekir.

AIDS

En ölümcül kedi hastalıkları arasında olan kedi AIDS, başka kedilerden ısırılma yoluyla geçer. Viral bir hastalıktır ve ölümcüldür. Sürekli ve aşırı kilo kayının yanı sıra ishal ile belirti gösterir. Kedinizi AIDS’ten korumak için düzenli aşılama yapmanız gerekir.

Feline Leukemia

Kedi lösemisi olarak bilinen Feline Leukemia en çok da aşısız kedilerde görülür. Yetişkin kedileri de doğrudan etkileyebilen bu virüsün ilk belirtisi zayıflama ve iştahsızlıktır. Ayrıca lenf yumrularında şişlikler de görülür.

Feline Panleukopenia

Kedi gençlik hastalığı olan bu viral hastalık, sıraladığımız hastalıklar arasında en tehlikelisidir. Aşısız olan sokak ve ev kedilerini doğrudan etkileyen bu hastalık hızlı bir ölümü beraberinde getirebilir. Virüsün bulaşmasından sonra tedavisi zor olan kedi gençlik hastalığının en önemli belirtileri; ishal, kusma ve sürekli devam eden halsizliktir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.